Reklama
Reklama

Jedna z najsmaczniejszych sałatek z kurczakiem. Cezar w odchudzonej wersji

Lekka sałatka cezar z pieczonym kurczakiem i świeżymi warzywami to idealna propozycja do grilla i nie tylko. To zdrowsza i lżejsza wersja, która z pewnością przypadnie ci do gustu. Doskonale sprawdzi się w menu osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

W klasycznej sałatce Cezar królują grzanki, spora ilość parmezanu, a także jajecznego, czy też majonezowego sosu. Jeśli dbasz o linię, możesz przygotować to danie w lżejszej wersji z większą ilością warzyw. Pierś z kurczaka możesz upiec w piekarniku lub na grillu. Przygotuj także sałatę rzymską, świeże pomidory i czerwoną cebulę, która podkreśli smak potrawy, oraz dostarczą cennych witamin, minerałów i błonnika. W tej wersji sos zrobisz między innymi z jogurtu greckiego, bazylii i czosnku. Jeśli chcesz, żeby lekka sałatka Cezar była jeszcze zdrowsza, grzanki przygotuj na suchej patelni z pieczywa pełnoziarnistego. 

Reklama

Przepis na lekką sałatkę Cezar

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 300 g filetów z kurczaka, 
  • 200 g sałaty rzymskiej,  
  • 2 pomidory,  
  • 1 cebula czerwona,
  • garść grzanek,  
  • sól i pieprz,  
  • odrobina papryki słodkiej do kurczaka,  
  • oliwa do posmarowania kurczaka,  
  • 1 łyżka parmezanu tartego.

Sos: 

  • 100 g jogurtu greckiego,  
  • 1 ząbek czosnku,  
  • odrobina bazylii suszonej,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo: 

  • 2 łyżki tartego parmezanu do posypania. 

Jak zrobić lekką sałatkę Cezar?

Przygotuj kurczaka. Filety oprósz solą, pieprzem oraz odrobiną papryki słodkiej mielonej. Skrop oliwą i natrzyj przyprawami. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C (góra-dół) przez około 20-25 minut aż będą soczyste i lekko zarumienione. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie pokrój w cienkie plastry. Możesz także upiec mięso na grillu. 

W miseczce wymieszaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz odrobinę suszonej bazylii. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. 

Sałatę rzymską porwij na mniejsze kawałki. Ułóż ją na półmisku. Pomidory pokrój w cząstki lub większą kostkę. Rozrzuć równomiernie na sałacie. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dołóż na półmisek. Posyp całość chrupiącymi grzankami. Na koniec polej sałatkę przygotowanym jogurtowym sosem i posyp parmezanem.  

Źróła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gdy raz spróbujesz, będziesz wciąż myśleć o tym smaku. Słodka Patrycja zaskakuje nie tylko nazwą

Pieczona feta z warzywami. Idealny dodatek do ziemniaków i mięs z grilla

Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto

INTERIA.PL