Reklama
Reklama

Jedno ciasteczko to za mało. Przekonasz się przy pierwszym kęsie

Te małe ciasteczka kokosowe z wiórkami, mlekiem kokosowym i ekstraktem kokosowym są pełne smaku, delikatności i miękkości. Nie można wyobrazić sobie ciasta, które jest bardziej kokosowe. Całość przygotujesz bardzo szybko i prosto, w zaledwie pół godziny podasz gościom i domownikom ten cudowny w smaku deser. Podaj go z dodatkiem bitej śmietany, serka śmietankowego czy lodów waniliowych.

Ciasteczka kokosowe - pyszna przekąska na każdą okazję

Te małe słodkości doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek do popołudniowej kawy, jak i w formie eleganckiej przekąski na przyjęciu. Ich subtelna słodycz i mocny kokosowy aromat przyciągną uwagę nie tylko miłośników kokosowego smaku. 

Jeśli chcesz podać jeszcze bardziej orzeźwiający deser, ciasteczka możesz zaserwować z malinami czy mango lub sosem przygotowanym na ich bazie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś zanurzył upieczone ciastka w polewie z gorzkiej czekolady - nabiorą wykwintnego charakteru. 

Ciasteczka kokosowe nie są trudne do zrobienia. To świetna przekąska do przygotowania na każdą okazję, również przez początkujących, domowych cukierników. Upiecz je raz, a staną się stałym punktem w twoim deserowym repertuarze.

Reklama

Ciasteczka kokosowe - przepis

Składniki:

  • 100 g cukru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 60 g masła, 
  • 60 ml mleka kokosowego z puszki, 
  • 50 g wiórków kokosowych, 
  • 30 g oleju kokosowego, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/8 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania.

Sposób wykonania:

W dużej misce utrzyj masło, olej kokosowy i cukier do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, przez ok. minutę. Dodaj ekstrakt kokosowy i jajko. Całość wymieszaj do połączenia. 

Posyp wierzch równomiernie mąką, solą, sodą oczyszczoną i wiórkami kokosowymi. Zacznij wszystko ubijać, jednocześnie wlewając mleko kokosowe. Uważaj, by nie ucierać zbyt długo. 

Przygotuj formę do pieczenia muffinek i wyłóż otwory papilotkami (możesz też użyć foremek do pieczenia tartaletek, jeśli takie posiadasz). Przełóż po 2-3 łyżki masy do każdej papilotki, do ok. 2/3 wysokości. 

Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz ciasteczka kokosowe przez ok. 12-15 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. 

Ciasteczka wyjmij i całkowicie ostudź przed usunięciem papilotek. Podawaj wypiek posypany cukrem pudrem. 

Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez ok. 3-4 dni.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na Sałatkę Pięknej Wczasowiczki. Lekka, soczysta i pełna witamin przekąska

Najlepsi kucharze na świecie dodają do pomidorowej. Kilka łyżek uszlachetnia jej smak

Wyborne ogórki kanapkowe do słoików. Złota przyprawa nadaje im charakteru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | słodycze | desery | kokos
Przejdź na