Jedz zamiast w czipsów, chrup jako przekąskę. Bób w tym wydaniu to samo zdrowie
Jeśli chcesz przekonać się do jedzenia bobu, a nie smakuje “surowej” formie, koniecznie spróbuj w tej wersji. Jest bardzo chrupiący, a przy tym pełen wartości odżywczych. Doskonale zastąpi niezdrowe czipsy czy inne tłuste, słone przekąski. Proste przygotowanie, pyszny smak, samo zdrowie i to wszystko bez wyrzutów sumienia. Koniecznie zrób, jeśli dbasz o linię, zdrowie jelit i poziom cukru we krwi.
Bób to kolejny dar lata, któremu warto się przyjrzeć. W końcu to coś dla fanów wytrawnych smaków. Możemy zajadać się nim od końca czerwca aż do końca sierpnia. Wyróżnia go wyjątkowy smak, który jest delikatny, lekko słodki z maślanymi aromatem. Choć dobrze to wygląda na papierze, to nadal wiele osób stroni od bobu. Przepis na bób po libańsku z pewnością przekona każdego przeciwnika tego warzywa.
Do bobu w różnych wersjach warto się przekonać nie tylko ze względu na smak. To przede wszystkim masa wielu właściwości dla zdrowia, które zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. Jedzenie bobu dostarcza do organizmu:
- witamin z grupy B (B3, B2, B6),
- witaminy A,
- witamin D,
- witaminy E,
- witaminy K,
- żelaza,
- cynku,
- magnezu,
- miedzi.
Dodatkowo to wysoka zawartość cennego błonnika pokarmowego, związków fenolowych, glikozydów, ryboflawiny, tiaminy, taniny, beta-karotenu. 100 g bobu uzupełni aż 44% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
W efekcie regularne zajadanie się bobem może znacząco poprawić funkcjonowanie całego organizmu. Wykazuje między innymi właściwości takie jak:
- wsparcie odchudzania - wysoka zawartość białka (7,6 g na 100 g warzywa) i błonnika nasyci na długie godziny małą ilością kalorii;
- obniżenie cholesterolu - bób pomoże w obniżeniu poziomu “złego" cholesterolu LDL, poprzez wiązanie w jelicie grubym kwasów żółciowych;
- ochrona serca - zredukuje ryzyko chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego;
- przyspieszenie metabolizmu - błonnik zawarty w bobie pozytywnie wpłynie na perystaltykę jelit, regulując rytm wypróżnień;
- stabilizacja stężenia glukozy we krwi - pomoże utrzymać prawidłowy poziom glukozy po posiłku, zapobiegając nagłym skokom i spadkom energii; mimo tego nie jest zalecany dla diabetyków ze względu na wysoki indeks glikemiczny, po ugotowaniu IG wynosi aż 80;
- profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych - związki zawarte w bobie stanowią istotne źródło prekursorów neuroprzekaźników, które mogą zapobiegać lub łagodzić choroby takie jak m.in. choroba Parkinsona, Alzheimera.
Bób po libańsku jest cudowną, letnią przekąską pełna różnych smaków i aromatów. Zawdzięcza to wyjątkowej mieszance przypraw, w której znajdziemy intensywne goździki, imbir, gałkę muszkatołową. Wszystko dopełnia banalne, ale wyśmienite połączenie czosnku z natką pietruszki i odświeżającą miętą.
To świetna propozycja, jeśli mamy ochotę na coś małego i niezdrowego. Bób w libańskiej wersji jest o wiele lepszy od czipsów, naczosów, tłustych krakersów. Zrobisz w chwilę, nasycisz swoją potrzebę na intensywne smaki, a przy tym zadbasz o linię i pozostaniesz w zdrowiu.
Składniki:
- 250 g bobu,
- 1/4 cytryny,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry,
- 2 goździki,
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 ziarno czarnego pieprzu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 pęczka natki z pietruszki,
- kilka listków mięty,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Bób ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie odpowiednio miękki.
Do moździerza włóż cynamon, nasiona kolendry, goździki, imbir, czarny pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystkie te przyprawy dokładnie ze sobą utrzyj, aż utworzą jednolitą, sypką mieszankę przypraw.
Bób odcedź z wody, dodaj do niego oliwę z oliwek, sól, sok z połowy cytryny, mieszankę przypraw, posiekaną natkę pietruszki i miętę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, aby bób całkowicie pokrył się przyprawami.
Bób po libańsku podawaj od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepły.
Źródło: dietetycy.org.pl, doz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu
Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny