Jem na śniadanie zamiast owsianki lub robię sałatkę. Budzi leniwe jelita, normuje cukier, a włosy aż lśnią
Dbając o zdrową i zbilansowaną dietę, często sięgamy po modne superfoods, zapominając o starych, łatwo dostępnych i tanich produktach o równie bogatym składzie. Na śniadanie zamiast kanapki z awokado posypanej nasionami goi, wybieram proso z owocami. To prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera pracę serca i jelit, ale także pozwala mi zachować piękny wygląd włosów i paznokci.
Proso jest zbożem znanym ludzkości już od neolitu. Na początku jego uprawa rozpowszechniła się na Dalekim Wschodzie i w Azji. Z czasem zaczęto je uprawiać także w Europie i Afryce, w której do tej pory stanowi podstawę diety milionów osób. W Polsce większą popularnością cieszą się inne zboża, dlatego większość prosa sprzedawanego w naszym kraju pochodzi z importu.
Z prosa produkuje się kaszę jaglaną, płatki jaglane czy mąkę. Kasza jest produktem dość kalorycznym. Dostarcza nie tylko węglowodanów złożonych i białka, ale także dużej ilości tłuszczów. Z tego powodu jest dość nietrwała w przechowywaniu i szybko jełczeje. Najlepiej trzymać ją w ciemnym miejscu, w szczelnym opakowaniu i spożyć w ciągu trzech miesięcy, aby uniknąć gorzkiego, nieprzyjemnego smaku.
Cudowną cechą prosa jest jego neutralny smak. Dzięki temu można je wykorzystać w daniach zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
Proso i produkowana z niej kasza jaglana jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. W 100 g produktu znajduje się nawet 10 g białka i 3,5 g tłuszczów nienasyconych, a także 3 g błonnika. Zawarte w nim węglowodany złożone zapewniają uczucie sytości na długo i chronią przed napadami głodu między posiłkami. Proso jest także bogate w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Znajdziesz w nim:
- witaminy z grupy B, E, K,
- żelazo, miedź, fosfor, wapń, selen, magnez, cynk,
- przeciwutleniacze z grupy polifenoli.
Proso i wytwarzane z niego produkty są lekkostrawne i naturalnie bezglutenowe, dzięki czemu można je włączyć do diety dzieci i osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Przeczytaj też: W sałatce sprawdzi się równie dobrze, co ziemniak. Oczyszcza wątrobę, obniża cukier i cholesterol
Zawarty w prosie kwas fitynowy obniża cholesterol, dzięki czemu chroni układ krwionośny przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Z kolei zawartość przeciwutleniaczy np. kwercetyny sprawia, że proso działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jego spożywanie polecane jest w okresie jesiennych infekcji. Ponadto proso:
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wspomaga pracę wątroby,
- ma odczyn zasadowy, dzięki czemu reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- wysoka zawartość błonnika reguluje pracę jelit,
- dzięki wysokiej zawartości krzemu pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci, ale także stawów i kości.
W porównaniu do innych zbóż proso ma dość wysoki indeks glikemiczny wynoszący 70. Osoby z cukrzycą powinny uważać i włączenie prosa do diety skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Proso jest świetnym produktem dla osób dbających o zdrową i urozmaiconą dietę. Ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego jest polecane weganom i wegetarianom. Z kolei duża zawartość węglowodanów złożonych sprawia, że jest dobrym źródłem energii dla sportowców.
Proso można wykorzystać na wiele sposobów. Zamiast owsianki na śniadanie wybierz płatki jaglane gotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem owoców i orzechów. Zamiast ziemniaków do dania głównego, ugotuj kaszę jaglaną lub dodaj ją do zupy krem, aby zwiększyć wartość odżywczą dania. Kaszę jaglaną możesz dodać także do sałatki. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę z kaszą jaglaną i burakami, która jest zdrowa i smakuje obłędnie.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 1 duży burak,
- 50 g migdałów,
- 2 garście rukoli.
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 szczypty soli,
- 2 szczypty pieprzu.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jeśli chcesz, aby była sypka, przed wsypaniem do wody lekko podpraż ją na suchej patelni. Po ugotowaniu ostudź ją i przełóż na odpowiednią liczbę głębokich talerzy lub do miski. Dodaj rukolę.
- Surowego buraka obierz i pokrój na drobne kawałki wielkości migdałów. Piecz go w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 10-15 minut. Możesz wykorzystać też wcześniej ugotowane buraki.
- Gotowe buraki dodaj do kaszy i posyp grubo posiekanymi migdałami.
- W osobnej misce przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki i dodaj do sałatki.
Sałatka z kaszy jaglanej będzie doskonałym pomysłem na drugie śniadanie czy kolację. Jest sycąca, ale zarazem lekka.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Zwycięstwo nad stłuszczoną wątrobą, bolącymi stawami i każdą infekcją. Przepis na napar jest prosty
Zamiast rosołu i pomidorowej. Hitowa zupa jesienna, każda gospodyni powinna znać przepis
Obłędne drożdżowe bułeczki z czekoladą. Od razu zrób więcej, każdy domownik będzie chciał dokładkę