Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść
Popularne danie kuchni meksykańskiej można przygotować w sezonowym wydaniu. Wystarczy dodać jeden składnik, aby stworzyć pyszny, jesienny gulasz dyniowy. Użycie odpowiednich przypraw sprawi, że danie szybko rozgrzeje od środka. Dzięki nowemu produktowi nabierze jeszcze większej sytości.
Jesienny gulasz dyniowy to danie, gdzie w jednej porcji spotyka się aromatyczny Meksyk z polską złotą jesienią. Klasyczne chili con carne wychodzi naprzeciw dyni, która fenomenalnie łagodzi ostrość przypraw i nadaje przyjemnej słodyczy. To potrawa, która doskonale rozgrzewa, syci i wywołuje uśmiech. Wystarczy jedna miseczka dyniowego gulaszu i ciepły koc, a jesienne chłody przestaną być straszne!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny lub mięsa z indyka,
- biała cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- czerwona papryka,
- 400 g pomidorów z puszki,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- ok. 200 g dyni hokkaido lub piżmowej,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- ok. 250 ml bulionu z kurczaka,
- szczypta papryczki chili i mielonego kminu rzymskiego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- olej lub oliwa.
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę oczyść z błonek i nasion, po czym pokrój w kostkę. Odcedź kukurydzę i fasolę (fasolę dodatkowo przelej zimną wodą). Dynię obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, podaj mielone mięso i rozdrabniając drewnianą łyżką, smaż, aż do zrumienienia. Zajmie ci to ok. 5-7 minut. Jeśli to koniecznie, odlej powstały tłuszcz. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem i przesmażaj kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj paprykę i dynię - trzymaj na ogniu następnie 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną, a całość zacznie ładnie pachnieć.
Dorzuć przyprawy: słodką paprykę, paprykę chili, mielony kmin rzymski, oregano, a także sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć mięso i warzywa przyprawami. Smaż przez 1-2 minuty, aby wydobyć aromat przypraw. Wlej puszkę pomidorów, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej bulion, dorzuć fasolę oraz kukurydzę, przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Po czym gotuj na średnim ogniu 25-30 minut.
Gdy jesienny gulasz dyniowy jest gotowy, ponownie go spróbuj i w razie potrzeby dopraw. W bardziej polskiej wersji podawaj go z posiekaną natką pietruszki, a żeby wydobyć więcej meksykańskiego smaku - skrop sokiem z limonki oraz posyp posiekaną kolendrą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką