Jesienne ciasto z pomarańczowego warzywa. Przepis dostałam od koleżanki z pracy
Jesienią, z owocowych ciast z galaretką i serników na zimno przerzucamy się na nieco bardziej aromatyczne propozycje. Koleżanka z pracy z okazji urodzin zaserwowała nam przepyszne ciasto marchewkowe z aksamitnym kremem. Było naprawdę obłędne, nic dziwnego, że wszyscy wypytywali ją o przepis. Okazało się, że wcale nie jest ono trudne w przygotowaniu.
Ciasto marchewkowe to połączenie pysznego biszkoptu, który wyróżnia się nietypowym dodatkiem, w jego składzie znajdziesz marchewkę. Starte warzywo oraz dodatek jogurtu naturalnego sprawiają, że ciasto wychodzi wyjątkowo wilgotne, ma także piękny kolor. Krem do ciasta przygotujesz z serka mascarpone oraz śmietanki, które idealnie komponują się z likierem Amaretto. Wierzch udekoruj migdałami, warto je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Taki wypiek będzie idealny na specjalne okazje, a także spokojne popołudnie z kawą.
Sprawdź także: Biała czupryna, miękki biszkopt i polewa czekoladowa. Oto pyszne ciasto Staruszek
Zanim rozpoczniesz realizację przepisu zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepszym wyborem będzie ta o średnicy 24 cm.
Biszkopt marchewkowy:
- 5 jajek,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 130 g cukru,
- 150 g marchewek,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- odrobina soli.
Krem:
- 500 g śmietanki 30 proc.,
- 100 g mascarpone,
- 20 g cukru pudru,
- 2 łyżki likieru Amaretto.
Dodatkowo:
- migdały do posypania.
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce. Do jogurtu dodaj sodę oczyszczoną i energicznie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, wraz z odrobiną soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier aż masa stanie się gładka i lśniąca. Dodawaj żółtka jedno po drugim, mieszając delikatnie na niskich obrotach miksera. Teraz dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz jogurt z sodą. W osobnej misce połącz mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i cynamon. Dodaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o wymiarze około 24 cm średnicy, smarując ją masłem i oprószając mąką. Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 30-35 minut.
Teraz zrób krem. W misie miksera ubij śmietankę 30% na sztywną pianę. Dodaj mascarpone, cukier puder oraz likier Amaretto i ubijaj na niskich obrotach, aż powstanie gładki, puszysty krem.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa lub trzy równe blaty (w zależności od wysokości biszkoptu). Na pierwszym blacie rozsmaruj część kremu, następnie połóż drugi blat i ponownie posmaruj kremem. Jeśli masz trzeci blat, powtórz ten krok.
Posyp ciasto marchewkowe posiekanymi migdałami na wierzchu. Przed podaniem schłodź torcik w lodówce przez co najmniej 1-2 godziny.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić idealny bigos na święta? Tylko według starego, sprawdzonego przepisu dziadka
Chrupie i zachwyca smakiem. Ta przekąska imprezowa podbije serca gości
Domowa masa makowa z przepisu babci. Gęsta wilgotna, makowiec wychodzi perfekcyjnie