Reklama
Reklama

Jeśli lubisz dania ziemniaczane, koniecznie wypróbuj ten przepis. Oto placki kurpiowskie

Pyszne placki ziemniaczane to danie, które jada się we wszystkich regionach Polski. Dziś sprawdzimy, jak zrobić placki kurpiowskie, inspirowane smakami Kurpiowszczyzny, regionu znajdującego się na terenie trzech województw, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. W poniższym artykule zdradzimy ci, czym wyróżniają się te pyszne placki.

Placki kurpiowskie to danie zainspirowane rejbakiem, czyli babką ziemniaczaną. Ze składników, z których powstaje ten niezwykły regionalny specjał, można wysmażyć chrupiące placuszki ziemniaczane. Będziesz potrzebować ziemniaków, cebuli, surowego, wędzonego boczku i jajek. Koniecznie dodaj suszony majeranek, dzięki czemu danie nabierze niepowtarzalnego charakteru. Pamiętaj, aby placki smażyć na mocno rozgrzanej patelni, wyjdą idealnie chrupiące. 

Przepis na placki kurpiowskie

Do przygotowania tych placków, będziesz potrzebować: 

Reklama
  • 1 kg ziemniaków,  
  • 1 cebula, 
  • 100 g surowego, wędzonego boczku, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie),
  • sól, pieprz (do smaku),  
  • olej roślinny (do smażenia).

Jak zrobić placki kurpiowskie?  

Obierz ziemniaki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Przełóż na durszlak umieszczony nad miską i odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Nie wylewaj jej. Przełóż ziemniaki do odpowiednio dużego naczynia. Poczekaj, aż na dnie miski osiądzie skrobia. Wylej wodę, a skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków. 

W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i boczek. Podsmaż boczek na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę (jeśli tłuszczu jest niewiele, dolej na patelnię trochę oleju). Smaż, aż cebula się zarumieni. Przestudź. 

Połącz ziemniaki z jajkiem i zawartością patelni. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że masa jest nie dość zwarta i trudno z niej będzie formować placki, dodaj trochę mąki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Rozgrzej na patelni olej (na średniej mocy palnika). Nakładaj łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formuj z niej okrągłe placuszki i smaż na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone placki przekładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z kleksem śmietany lub ulubionego sosu na bazie jogurtu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki