Reklama
Reklama

Jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Diabetycy mogą jeść śmiało, bo nie podnosi cukru

Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez pieczywa, a jednocześnie chcesz zadbać o linię, ten produkt na pewno cię zainteresuje. Chleb Ezechiela, znany także jako chleb esseński, to przepis biblijny, a jednocześnie prawdziwy hit w świecie dietetyki. Dowiedz się, dlaczego jest tak wyjątkowy i jak przygotować go samodzielnie w domu.

Ten produkt cieszy się coraz większą popularnością - czy chleb esseński to faktycznie najzdrowsze pieczywo na świecie? Wiele osób tak właśnie twierdzi i z pewnością jest w tym sporo prawdy. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety. 

Chleb Ezechiela (chleb esseński) - biblijny przysmak

Przepis na chleb Ezechiela pochodzi z Biblii. Od najdawniejszych czasów doceniano smak i wartości odżywcze tego wegańskiego wyrobu, który dziś znów zdobywa popularność. Co sprawia, że jest tak polecany?

Przede wszystkim chleb esseński jest wyjątkowo zdrowym wypiekiem, idealnym na diecie odchudzającej - szczególnie że jedna kromka to zaledwie 80 kcal. Jego główną zaletą jest prosty skład, bogaty w kiełkujące ziarna i rośliny strączkowe, co czyni go niezwykle odżywczym. Do wypieku chleba Ezechiela nie używa się mąki - to główna różnica między nim a klasycznym pieczywem. Nic więc dziwnego, że tak chętnie sięgają po niego nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale też po prostu te, dla których istotne jest zdrowe odżywianie na co dzień.

Reklama

Produkt ten zawiera dużo błonnika pochodzącego z jęczmienia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wybierając ten chleb, dłużej będziesz mieć uczucie sytości, co także sprzyja kontrolowaniu ilości spożywanych kalorii. 

Zobacz także: Kwiatowy zapach i subtelny smak. Dlaczego warto jeść ryż jaśminowy zamiast białego?

Wytwarzany z kiełkujących ziaren biblijny przysmak cechuje się także wysoką zawartością białka. Warto zauważyć, że białko pochodzące z roślin strączkowych zawiera mnóstwo niezbędnych aminokwasów. Te z kolei odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, a także dostarczają energii. 

Dietetycy nie mają wątpliwości także co do tego, że kiełkujący chleb stanowi bardzo dobre źródło m.in. cynku, kwasu foliowego, magnezu, żelaza czy witaminy B6. Co ciekawe, proces kiełkowania powoduje erozję glutenu i skrobi. Właśnie dzięki temu chleb Ezechiela trawi się łatwiej niż klasyczne pieczywo.

Zmniejszenie skoków cukru we krwi czy wsparcie redukcji masy ciała to niejedyne argumenty za tym, aby włączyć do swojej diety chleb esseński. Regularne spożywanie tego pieczywa zmniejsza także ryzyko chorób serca i ułatwia kontrolę ciśnienia krwi.

Chleb Ezechiela - przepis

Do wykonania chleba Ezechiela będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 125 ml żytniego zakwasu,
  • 3 łyżki mąki pszennej oraz odrobina do podsypania,
  • 6 łyżek mąki orkiszowej,
  • 6 łyżek mąki z prosa,
  • 6 łyżek mąki jęczmiennej,
  • 100 g ugotowanej soczewicy,
  • 100 g ugotowanego bobu,
  • 370 ml ciepłej wody.

Przygotuj większą miskę. Wymieszaj w niej trzy łyżki żytniego zakwasu z mąką pszenną, połową mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Dodaj wody i delikatnie zagniataj ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - niech stoi tak 10-12 godzin.

Przy pomocy blendera zmiel bób i soczewicę, niekoniecznie na gładką masę, ale taką z nielicznymi grudkami. Następnie do zaczynu dodaj tę masę oraz resztę mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Ciasto przełóż do wiklinowego koszyka, posyp niedużą ilością mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto przełóż do formy na chleb i piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 20 minut. Po tym czasie chleb wyjmij, odstaw do ostygnięcia.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczyste pieczarki z grilla. Tani sposób na majówkę

Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy. Rodzina już nie chce innych mielonych

Babcie robiły najlepszy, dziś rzadko jemy. Szkoda, bo na jelita działa jak balsam

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb