W Turcji jedzą codziennie, w różnych postaciach. Kosztuje niewiele, zaspokaja głód na długo i wspiera metabolizm
Czerwona soczewica to jeden z topowych składników kuchni tureckiej. W tym kraju jedzona jest niemalże codziennie - jest tania, sycąca i bardzo zdrowa. Z tego artykułu dowiesz się, jakie korzyści płyną z włączenia jej do diety. Przedstawiamy także przepis na prostą, pyszną zupę z czerwonej soczewicy.
Należy do najbardziej wartościowych roślin strączkowych, ma dużo białka i błonnika, syci i wspiera prawidłową pracę jelit. Jest niskokaloryczna, a do tego bardzo odżywcza - idealna na przykład jako składnik aromatycznej zupy.
Czerwona soczewica to coś, co mieszkańcy Turcji uwielbiają i jedzą na różne sposoby. Śmiało można stwierdzić, że to jeden z filarów tamtejszej kuchni, który trafia m.in. do zup, różnego rodzaju past czy gęstych dań jednogarnkowych.
Popularność czerwonej soczewicy wynika także z tego, że jest to odmiana łupana. Nie wymaga namaczania, gotuje się zaledwie kilkanaście minut, więc stanowi świetną bazę do do przygotowania szybkich domowych posiłków. Ponadto ziarna czerwonej soczewicy z łatwością się rozpadają, w efekcie szybko przechodzą do gładkiej aksamitnej konsystencji, tak pożądanej w przypadku zup kremów oraz sosów.
Każdy, kto zastanawia się, dlaczego warto jeść czerwoną soczewicę, powinien zapoznać się z jej imponującą wartością prozdrowotną. Trzeba przyznać, że ta odmiana rośliny strączkowej jest prawdziwą odżywczą bombą.
Czerwona soczewica to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, ten natomiast wspiera jelita, stabilizuje poziom cukru we krwi i sprawia, że dłużej czujemy się syci. W swoim składzie soczewica ma także sporą ilość białka roślinnego.
Jest ona także doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym także kwasu foliowego, dzięki czemu jedzona regularnie wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, wspomaga także matabolizm energetyczny. Ponadto soczewica czerwona to dobry wybór także dla każdego, kto chce przyswajać tak istotne dla organizmu żelazo, istotnego z punktu widzenia m.in. układu odpornościowego.
Czerwona soczewica dostarcza również: cynku, magnezu, fosforu oraz potasu. Te minerały stanowią wsparcie dla układu kostnego i sercowo-naczyniowego. Niski indeks glikemiczny to kolejna zaleta tego składnika.
Chcesz przygotować w domu zupę z czerwonej soczewicy? Sprawdź ten przepis.
Lista składników:
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry w proszku),
- posiekana kolendra do posypania.
Czosnek i cebulę posiekaj, następnie podsmaż w dużym garnku na odrobinie oliwy.
Wlej do garnka bulion, zagotuj.
Dodaj przyprawy.
Do garnka dodaj pomidory z puszki, wymieszaj.
Gotuj przez około 20-30 minut.Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i soczewicę.
Dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia.
Podawaj na gorąco, posyp posiekaną kolendrą.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
W domu zrobisz go taniej. Idealna masa do ciast bożonarodzeniowych
100 lat temu nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Na serce i jelita działa jak balsam