Już nie obtaczam mielonych w bułce tartej. W tej wersji są zdrowsze i chrupią aż miło
Jak mielone to tylko w panierce, a jak panierka, to tylko z bułki tartej. Zawsze tak było u mnie w domu, odkąd nie trafiłam na tę alternatywę klasycznej panierki. Jest o wiele zdrowsza od bułki tartej i lepiej od niej chrupie. Spróbuj, a też już więcej nie użyjesz tradycyjnej otoczki.
Mielone to klasyka polskiej kuchni. Przed smażeniem tradycyjnie panieruje się je w bułce tartej. Dzięki temu z zewnątrz stają się przyjemnie chrupiące, a w środku wciąż są miękkie i wilgotne. Panierka może być jednak znacznie smaczniejsza i zdrowsza, od tej, po którą zawsze sięgamy.
Panierowane dania nie należą do najzdrowszych. Zwykle są one smażone na głębokim tłuszczu, przez co otoczka wciąga jego sporą ilość. Niezależnie od tego, czy będą one otoczone w bułce tartej, popularnym panko, zawsze takie dania będą bardziej kaloryczne. Co się z tym wiąże, często spożywane mogą podnosić poziom cholesterolu.
Natomiast można skorzystać ze zdrowszych alternatyw dla bułki tartej. Kotlety mielone można obtoczyć więc w płatkach owsianych. Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, witamin (np. B1, B2, B5, B6, E) oraz minerałów (wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor). Składnik, jakim jest błonnik, sprawi, że wchłanianie cholesterolu ze smażonego dania będzie mniejsze. To może pomóc w utrzymaniu prawidłowego stężenia tłuszczu we krwi.
Panierka z płatków owsianych do kotletów mielonych to nie tylko zdrowie, ale też smak. Swoim wyjątkowym aromatem odmienią doznania z jedzenia mielonych. Do tego taka panierka jest o wiele bardziej chrupiąca od tradycyjnej bułki tartej.
Ostatnio mielone w płatkach owsianych to mój obiadowy hit. Kotlety w takim wydaniu się lżejsze od tych, które znałam do tej pory. Sycą na dłuższy czas, a przy tym nie czujemy się przejedzeni i ociężali. Z zewnątrz są bardzo chrupiące, struktura płatków jest wyraźnie wyczuwalna, ale nie jest nachalna. Samo mięso pozostaje soczyste i delikatne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta)
- 2 jajka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kilka łyżek płatków owsianych
- sól
- pieprz
- olej do smażenia.
Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju. Cebulę przysmaż na złoty kolor i odstaw do wystudzenia. Do mięsa dodaj 1 jajko, cebulę, kajzerkę, przecier pomidorowy i wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie połącz, aby utworzyły jednolitą masę.
Z mięsnej masy uformuj owalne, płaskie kotlety. Na talerzu roztrzep jajko, a na drugi wysyp płatki owsiane. Kotlety panieruj kolejno w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzej porcję oleju, a gdy będzie ciepły, wyłóż na niego opanierowane kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety mielone w płatkach owsianych podawaj tak, jak tradycyjne mielone. Najlepiej będą smakować z dodatkiem ziemniaków, mizerii lub buraczków.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób na ostatki, wszyscy będą zaskoczeni. Ciasto Żółty Ser smakuje dzieciom i dorosłym
Idealne ciasteczka do kawy i herbaty, nie ma lepszych. Chrupią, aż miło
Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół