Reklama
Reklama

Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

Serniki idealnie komponują się z owocami. Serową masę możesz połączyć z truskawkami, brzoskwiniami, lub borówkami. Jednak wiosną, kiedy w sklepach, na targowiskach i w warzywniakach pojawia się rabarbar, koniecznie skuś się na przyrządzenie obłędnego sernika na zimno z rabarbarem. Podpowiemy ci, jak go zrobić.

Sernik na zimno z rabarbarem to idealne ciasto na cieplejsze dni. Chrupiący, maślany spód z nutką cynamonu idealnie współgra z sernikową masą, którą przygotujesz na bazie twarogu i serka mascarpone. Warto dodać tu również skórkę z cytryny, która sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej orzeźwiające. Całości dopełnia słodko-kwaśna rabarbarowa warstwa. Ciasto wychodzi tak smaczne, że na pewno z chęcią sięgniesz po drugi kawałek.

Sprawdź także: Sernik delikatny i lekki jak chmurka, w roli głównej truskawki. Zrób, gdy masz gości

Reklama

Przepis na sernik na zimno z rabarbarem

Ciasto najlepiej przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm. 

Spód:  

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 90 g zimnego masła, 
  • 1 żółtko jajka, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki zimnej wody.  

Rabarbar:  

  • 400 g rabarbaru,  
  • 100 g drobnego cukru,  
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • sok z jednej cytryny.  

Masa serowa:  

  • 1 kg twarogu z wiaderka,   
  • 350 g serka mascarpone,  
  • 150 g cukru pudru,  
  • sok i skórka starta z 1 cytryny,  
  • 20 g żelatyny w proszku,  
  • 100 ml wody. 

Dodatkowo:

  • ubita bita śmietana,
  • listki mięty. 

Jak zrobić sernik na zimno z rabarbarem?

Do miski przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj masło i siekaj wszystko szybko nożem, do momentu, gdy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodaj żółtko, cukier, sól, wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 60 minut.  

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim spód tortownicy i nakłuj widelcem. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i podpiecz przez 15 minut.  

Umyj rabarbar i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Podgrzewaj rabarbar na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie i puści sok. Zdejmij rondelek z ognia. Sok cytrynowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do rabarbaru. Możesz dolać odrobinę wody. Wstaw ponownie rondel na gaz i mieszaj przez około 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.  

Umyj cytrynę, wyparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut do napęcznienia. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Dodaj także  żelatynę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej, bezgrudkowej masy.  

Na spód ciasteczkowy wyłóż rabarbar. Następnie wyłóż masę serową, rozsmaruj po całości i wyrównaj szpatułką. Sernik schłódź przez kilka godzin w lodówce do stężenia. Udekoruj ubitą śmietaną i listkami mięty. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie

Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem

Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta