Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem
Serniki idealnie komponują się z owocami. Serową masę możesz połączyć z truskawkami, brzoskwiniami, lub borówkami. Jednak wiosną, kiedy w sklepach, na targowiskach i w warzywniakach pojawia się rabarbar, koniecznie skuś się na przyrządzenie obłędnego sernika na zimno z rabarbarem. Podpowiemy ci, jak go zrobić.
Sernik na zimno z rabarbarem to idealne ciasto na cieplejsze dni. Chrupiący, maślany spód z nutką cynamonu idealnie współgra z sernikową masą, którą przygotujesz na bazie twarogu i serka mascarpone. Warto dodać tu również skórkę z cytryny, która sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej orzeźwiające. Całości dopełnia słodko-kwaśna rabarbarowa warstwa. Ciasto wychodzi tak smaczne, że na pewno z chęcią sięgniesz po drugi kawałek.
Sprawdź także: Sernik delikatny i lekki jak chmurka, w roli głównej truskawki. Zrób, gdy masz gości
Ciasto najlepiej przygotować w tortownicy o średnicy 24 cm.
Spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 90 g zimnego masła,
- 1 żółtko jajka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki zimnej wody.
Rabarbar:
- 400 g rabarbaru,
- 100 g drobnego cukru,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- sok z jednej cytryny.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 350 g serka mascarpone,
- 150 g cukru pudru,
- sok i skórka starta z 1 cytryny,
- 20 g żelatyny w proszku,
- 100 ml wody.
Dodatkowo:
- ubita bita śmietana,
- listki mięty.
Do miski przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj masło i siekaj wszystko szybko nożem, do momentu, gdy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodaj żółtko, cukier, sól, wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, lekko spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 60 minut.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim spód tortownicy i nakłuj widelcem. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i podpiecz przez 15 minut.
Umyj rabarbar i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Podgrzewaj rabarbar na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie i puści sok. Zdejmij rondelek z ognia. Sok cytrynowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do rabarbaru. Możesz dolać odrobinę wody. Wstaw ponownie rondel na gaz i mieszaj przez około 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
Umyj cytrynę, wyparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut do napęcznienia. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Dodaj także żelatynę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Na spód ciasteczkowy wyłóż rabarbar. Następnie wyłóż masę serową, rozsmaruj po całości i wyrównaj szpatułką. Sernik schłódź przez kilka godzin w lodówce do stężenia. Udekoruj ubitą śmietaną i listkami mięty.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie
Kremowa, sycąca i gotowa w kilka chwil. Najlepsza zupa serowa z makaronem
Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach