Reklama
Reklama

Sernik delikatny i lekki jak chmurka, w roli głównej truskawki. Zrób, gdy masz gości

Sezon na truskawki tuż, tuż. Jeżeli zastanawiasz się, do czego je wykorzystać, nasza odpowiedź jest prosta - zrób ten pyszny sernik. Przepis jest prosty, a efekt jak z dobrej cukierni.

Żeby przygotować ten pyszny sernik, potrzebujesz kilku podstawowych składników. Główną rolę odgrywają oczywiście truskawki - ulubiony letni owoc większości osób. 

Sernik z truskawkową pianką jest bardzo delikatny i lekki jak chmurka, na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Sernik z truskawkową pianką - lista składników

Składniki na spód: 

  • 180 g herbatników maślanych, 
  • 60 g masła. 

Warstwa serowa: 

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego, 
  • 2 galaretki przezroczyste, 
  • 400 ml wrzątku. 

Warstwa truskawkowa: 

Reklama
  • 250 g truskawek,  
  • 1 galaretka truskawkowa, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 400 ml śmietany kremówki 36%,  
  • 200 ml wody. 

Sernik z truskawkową pianką - przepis

Herbatniki rozkrusz tak drobno, jak tylko się da. Masło rozpuść w rondelku. Połącz z ciastkami, tworząc masę na spód tortownicy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ciasteczka z masłem. Dokładnie dociśnij przy bokach. Włóż formę do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw. 

Przygotuj warstwę serową. Zagotuj wodę, wsyp do niej zawartość galaretki i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce umieść serki homogenizowane i cukier puder. Zamieszaj. Dodaj teraz schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszaj trzepaczką, aby połączyć składniki. Masa powinna być płynna. Wylej ją na schłodzony spód i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. 

Wodę do warstwy truskawkowej zagotuj. Wrzątkiem zalej galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, zmiksuj umyte, osuszone i oczyszczone truskawki. Dodaj je do galaretki i dokładnie zamieszaj. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę wyciągniętą prosto z lodówki. Dodaj do niej cukier puder i jeszcze zmiksuj krótko. Wlej schłodzoną i tężejącą galaretkę z owocami, całość dokładnie wymieszaj. Wyciągnij ciasteczkowy spód z masą serową i wylej na to truskawkową masę. Umieść ponownie w lodówce na kilka godzin. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach

Kiełbasa rzeszowska to kultowa wędlina z czasów PRL-u. Niepowtarzalny smak zawdzięcza jednej przyprawie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery
Przejdź na