Sernik delikatny i lekki jak chmurka, w roli głównej truskawki. Zrób, gdy masz gości
Sezon na truskawki tuż, tuż. Jeżeli zastanawiasz się, do czego je wykorzystać, nasza odpowiedź jest prosta - zrób ten pyszny sernik. Przepis jest prosty, a efekt jak z dobrej cukierni.
Żeby przygotować ten pyszny sernik, potrzebujesz kilku podstawowych składników. Główną rolę odgrywają oczywiście truskawki - ulubiony letni owoc większości osób.
Sernik z truskawkową pianką jest bardzo delikatny i lekki jak chmurka, na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Składniki na spód:
- 180 g herbatników maślanych,
- 60 g masła.
Warstwa serowa:
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 2 galaretki przezroczyste,
- 400 ml wrzątku.
Warstwa truskawkowa:
- 250 g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 400 ml śmietany kremówki 36%,
- 200 ml wody.
Herbatniki rozkrusz tak drobno, jak tylko się da. Masło rozpuść w rondelku. Połącz z ciastkami, tworząc masę na spód tortownicy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ciasteczka z masłem. Dokładnie dociśnij przy bokach. Włóż formę do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Przygotuj warstwę serową. Zagotuj wodę, wsyp do niej zawartość galaretki i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W dużej misce umieść serki homogenizowane i cukier puder. Zamieszaj. Dodaj teraz schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Mieszaj trzepaczką, aby połączyć składniki. Masa powinna być płynna. Wylej ją na schłodzony spód i odstaw do lodówki na około 30-40 minut.
Wodę do warstwy truskawkowej zagotuj. Wrzątkiem zalej galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, zmiksuj umyte, osuszone i oczyszczone truskawki. Dodaj je do galaretki i dokładnie zamieszaj. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę wyciągniętą prosto z lodówki. Dodaj do niej cukier puder i jeszcze zmiksuj krótko. Wlej schłodzoną i tężejącą galaretkę z owocami, całość dokładnie wymieszaj. Wyciągnij ciasteczkowy spód z masą serową i wylej na to truskawkową masę. Umieść ponownie w lodówce na kilka godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem
Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach