Reklama
Reklama

Kakaowy sernik z pomarańczową nutą. Pomysł na deser na weekend

W ten weekend planujesz odpocząć i się zrelaksować? Jeśli tak, obowiązkowym punktem w programie będzie znalezienie czasu na zjedzenie pysznego deseru. Zdradzimy ci przepis na wyjątkowe ciasto o nazwie, która pozwala się rozmarzyć. Sprawdź, jak zrobić Chwilkę zapomnienia, czyli wyjątkowy sernik kakaowy, który podbije kubki smakowe całej rodziny.

Jaka jest najlepsza kulinarna chwilka zapomnienia? Oczywiście nad kawałkiem czekoladowego sernika baskijskiego z konfiturą pomarańczową, bitą śmietaną i polewą z mlecznej czekolady. Takie ciasto sprawdzi się doskonale jako pomysł na deser w rodzinnym gronie, jak i jako słodki poczęstunek na wszelkie imprezy i odwiedziny gości. Sernik Chwila zapomnienia podaj filiżanką dobrej kawy lub herbaty, wszyscy będą zachwyceni takim podwieczorkiem. 

Sprawdź także: Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki

Reklama

Przepis na ciasto Chwilka zapomnienia 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się kwadratowa blacha 20 x 20 cm. 

Do przygotowania tego deseru, będziesz potrzebować: 

  • 900 g serka śmietankowego, 
  • 16 g gorzkiego kakao, 
  • 200 g cukru, 
  • 6 jajek, 
  • 350 g gorzkiej czekolady,  
  • 700 ml śmietany kremówki (36 proc.), 
  • 150 g konfitury pomarańczowej (lub innej), 
  • 100 g czekolady mlecznej.

Jak zrobić ciasto Chwilka zapomnienia?

Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Pokrusz gorzką czekoladę i roztop w 500 ml śmietany kremówki. Wymieszaj. Przestudź do około 50°C. 

Połącz w misce serek śmietankowy przesiane przez sitko kakao i cukier. Wymieszaj do połączenia składników. Do masy serowej dodaj jednym jajku, za każdym razem mieszając składniki do połączenia. Na koniec wlej ich kilku partiach przestudzoną śmietanę z czekoladą i ponownie wymieszaj. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20x20 cm. Przelej do niej masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C. Piecz przez około 20-25 minut. 

Wyjmij półpłynny sernik z piekarnika i odstaw na około godzinę do wystudzenia. Przełóż do lodówki na całą noc.  

Na drugi dzień ubij 150 ml schłodzonej śmietany kremówki. Resztę połącz w rondelku z pokruszoną czekoladą mleczną i podgrzej na wolnym ogniu. Gdy czekolada się roztopi, wymieszaj składniki na jednolitą polewę. 

Rozprowadź na powierzchni sernika warstwę konfitury, a następnie warstwę bitej śmietany. Na bitą śmietanę przelej ostrożnie (najlepiej po jednej łyżce) tężejącą polewę.  

Wstaw sernik z powrotem do lodówki. Gdy polewa stężeje, będzie gotowy do konsumpcji. Możesz dodatkowo udekorować go z wierzchu, na przykład wiórkami kokosowymi i kandyzowaną skórką pomarańczy. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealna do obiadu i na grilla. Surówka, która zbiera same pochwały

Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad

Nie na mleku i nie na maślance. Najlepsze, sprężyste i delikatne naleśniki wychodzą na tanim produkcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta