Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki
Miękkie, puszyste ciasto, soczyste jagody i delikatna waniliowa nuta – te domowe jagodzianki to prawdziwy smak lata. Zrobienie ich wcale nie jest trudne, a efekt zachwyci każdego miłośnika drożdżowych wypieków. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na najlepsze jagodzianki, to ten będzie strzałem w dziesiątkę. Zrób je raz i będziesz wracać co sezon.
Wyczekiwany przez wielu sezon na jagody wbrew pozorom nie jest aż tak krótki, jak mogłoby się wydawać. Leśne jagody, czyli tak naprawdę borówki czarne można zbierać od drugiej połowy czerwca do końca sierpnia. Można więc rozkoszować się nimi aż przez dwa pełne miesiące, ale to i tak zawsze jest mało.
Z jagodami leśnymi można przyrządzić wiele smakołyków. Począwszy od pysznych owocowych pierogów, przez knedle, ciasta, aż po soki, nalewki. Największą popularnością jednak cieszą się jagodzianki.
Mianem jagodzianki określana jest drożdżówka z jagodami. Wyjątkowy smak leśnego daru doskonale łączy się z delikatnym i słodkim ciastem drożdżowym. To wszystko zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. W czasie lata nie może być nic lepszego, a sezon już się rozpoczął. Czerp z niego garściami i przyrządź domowe jagodzianki.
Sprawdź także: Najlepszy deser z pistacjami. Przepis przywieziony z wakacji w Turcji
Z tą recepturą jagodzianki zawsze wychodzą tak samo idealne. Gdy tylko przychodzi sezon na czarne borówki, robię je non stop i tobie też polecam. Ciasto jest delikatne i miękkie jak puch. Jego ilość jest idealnie zrównoważona względem ilości owoców. Kruszonka nadaje przyjemnej chrupkości i cudownie dopełnia smak nieco kwaskowych jagód. Zajadaj się, póki można. Lepsze niż z drogiej cukierni.
Składniki na ciasto:
- 700 g mąki pszennej,
- 14 g suchych drożdży,
- 120 g cukru drobnego,
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- 300 ml mleka,
- 8 g cukru waniliowego.
Składniki na nadzienie:
- 1 l jagód leśnych,
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- W misce umieść wszystkie składniki na ciasto. Na początku dodaj Składniki suche: mąkę, drożdże, oba cukry. Wymieszaj i dodaj jajka, masło i mleko. Składniki na ciasto zacznij wyrabiać: mikserem lub ręcznie.
- Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Wcześniej umyte i wysuszone jagody wymieszaj z budyniem i cukrem. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Kulki z ciasta rozwałkuj i wyłóż do miseczki. Na ciasto wysyp porcję jagód, ciasto sklej na rogach, aby utworzyło kieszonkę, a owoce nie wypadły. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta.
- Ciasto nadziane jagodami wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmaruj na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Składniki na kruszonkę rozetrzyj w dłoniach. Powinny z nich powstać grudki ciasto. Gotową kruszonką posyp bułki.
- Jagodzianki piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Gotowe jagodzianki odstaw do przestygnięcia. Gdy będą chłodne, możesz je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa
Nie chce ci się smażyć krokietów? Zrób pyszne pieczone naleśniki z mięsem
Zapach przyciąga sąsiadów. Gotuję, gdy chcę prostą i sezonową zupę