Reklama
Reklama

Każdy kęs przywołuje smak dzieciństwa. Szybki do zrobienia, niezastąpiony do niedzielnej kawy

To najprostszy deser, jaki można sobie wyobrazić - andruty przełożone słodką masą są przepyszne, uwielbiają je dzieciaki i dorośli. Kiedyś bardzo często gościły na stołach jako słodki przysmak, dzisiaj robimy je nieco rzadziej, a szkoda. Warto przypomnieć sobie przepis na Piszinger.

Piszinger to bez wątpienia jeden z deserów, które od razu kojarzą się z dzieciństwem i beztroską - maksymalnie słodki i prosty do przygotowania, poradzi sobie z tym każdy. Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo szybko znika.

Piszinger - smak dzieciństwa

Czy wiedziałaś, ze andruty przełożone słodką masą mają swoją specjalną nazwę? Ten dobrze znany w Polsce deser nazywa się Piszinger - a to od nazwiska Oskara Pischingera, wiedeńskiego biznesmena działającego w branży słodyczy. 

Ogromną popularnością deser ten cieszył się w naszym kraju szczególnie w czasach PRL-u. Z uwagi na małą dostępność produktów w sklepach, takie proste przepisy były na wagę złota. Kakao z mlekiem w proszku skutecznie udawały wtedy czekoladę. Dzisiaj możemy korzystać z dowolnych dobrej jakości składników. Tym bardziej warto sięgać do takich klasycznych przepisów i dawać im nowe życie. Piszinger to doskonała propozycja do weekendowej kawy czy herbaty.

Reklama

Sprawdź także: Sernik jak marzenie. Puszysty, kremowy, wilgotny i nigdy nie opada

Piszinger - przepis

Chcesz zrobić Piszinger w domu? Przepis jest banalny.

  • 5-6 dużych andrutów lub wafli,
  • 120 g czekolady deserowej,
  • 125 g cukru,
  • 125 ml słodkiej śmietany (36%),
  • 1 łyżeczka masła,
  • 120 g orzechów laskowych.

Pzygotuj rondelek. Połącz w nim pokruszoną czekoladę i cukier, a także śmietanę. Dodaj masło, całość zagotuj.

Poczekaj aż masa zgęstnieje, odlej około 1/4 ilości i odłóż - na późniejszym etapie będzie polewą do deseru. 

Do rondelka wrzuć zmielone orzechy laskowe, podgrzewaj masę, wciąż mieszając.

Wyjmij andruty, przełóż je masą czekoladowo-orzechową. Obciąż, na przykład książkami. Zostaw na 2-3 godziny.

Następnie zdejmij obciążenie, na wierzch Piszingera wylej polewę, poczekaj aż zastygnie. Deser pokrój na kawałki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery