-->
Reklama
Reklama

Każdy kęs tego sernika jest jak poezja. Gdy zaserwowałam gościom, błagali o dokładki

Polacy kochają serniki - to jasne. Muszę przyznać, że jest to również i mój ulubiony deser. Ta rozpływająca się w ustach przyjemność... po prostu nie do podrobienia. Zamiast klasyki wybieram jednak puszysty sernik czekoladowy. Smakuje obłędnie i zawsze robi wrażenie.

Puszysty sernik czekoladowy na zimno to niezwykle kremowy i delikatny w konsystencji deser o wyrazistym smaku gorzkiej czekolady przełamanym słodką śmietanką i wanilią.

Puszysty sernik czekoladowy - lista składników

Spód: 

  • 200 g herbatników kakaowych, 
  • 100 g masła, 
  • 1 łyżka cukru. 

Warstwa sernikowa: 

  • 700 g serka śmietankowego, 
  • 250g gorzkiej czekolady, 
  • 170 g cukru pudru, 
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Puszysty sernik czekoladowy - przepis

Przygotuj spód. 

Masło rozpuść i ostudź. 

Reklama

Herbatniki zmiel w robocie kuchennym lub malakserze na proszek. Dodaj masło i cukier. Wymieszaj całość do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep spód mieszanką ciasteczkową. Mocno dociśnij całość palcami lub szklanką. 

Gotowy spód wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przygotuj warstwę sernikową.

W dużej misce utrzyj serek śmietankowy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodaj cukier puder i wymieszaj, a na końcu dołóż śmietanę i wanilię. Zmiksuj. 

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie wlej ją do mieszanki sernikowej. Wymieszaj i ubijaj całość przez kolejne 2-3 minuty. 

Rozłóż równomiernie masę sernikową na zimnym już spodzie. Przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. 

Puszysty sernik czekoladowy podawaj na zimno. Krój go nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie i wytartym do sucha. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nocna owsianka z brzoskwiniami. Nietypowy dodatek sprawia, że jest pożywniejsza

Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na puszyste racuchy cukiniowe

Lekka, zdrowa i pełna smaku. Ryba jak z orientalnej restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery