Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników
Obłędnie kremowy sernik zrobisz nie z tradycyjnego twarogu, a serka śmietanowego oraz mascarpone. Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu, jednak, aby wyszło idealnie, wymaga pewnej precyzji. Podążaj za przepisem i przygotuj przepyszny sernik nowojorski, który podbije kubki smakowe twoich domowników i gości. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Sernik nowojorski jest bardzo kremowy i delikatny. By osiągnąć taką konsystencję, nie można napowietrzyć masy w czasie przygotowania - w przeciwnym razie bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a następnie opadnie. Sernik piecze się długo, w niskiej temperaturze. Proces obróbki termicznej trwa nadal po wyłączeniu piekarnika, a jego kontynuacją jest chłodzenie w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Przekonaj się, że warto poczekać z konsumpcją.
Sprawdź także: Polski sernik najlepszym serowym deserem na świecie. Za granicą się nim zachwycają
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 800 g solonego serka śmietankowego (typu philadelphia),
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g herbatników owsianych,
- 80 g płynnego masła,
- 6 jajek,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.),
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 200 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Rozkrusz herbatniki w malakserze i wymieszaj z płynnym masłem. Uzyskaną masę rozprowadź równomiernie i ugnieć na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy o średnicy 24 cm. Rant formy natłuść. Włóż tortownicę do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Połącz jajka (ogrzane to temperatury pokojowej) ze śmietaną, skórką otartą z cytryny i cukrem pudrem i szczyptą soli. Wymieszaj rózgą kuchenną - krótko, tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć masy.
Wmieszaj do masy skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Dodaj oba rodzaje serka i dokładnie wymieszaj, pamiętając, by nie robić tego zbyt długo.
Przelej masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz nadal. Po około 1,5 godziny wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku (nie otwieraj piekarnika). Po pół godzinie lekko uchyl drzwiczki na kolejnych 30 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przełóż na noc do lodówki. Pokrój dopiero na drugi dzień.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce
Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów