Reklama
Reklama

Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników

Obłędnie kremowy sernik zrobisz nie z tradycyjnego twarogu, a serka śmietanowego oraz mascarpone. Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu, jednak, aby wyszło idealnie, wymaga pewnej precyzji. Podążaj za przepisem i przygotuj przepyszny sernik nowojorski, który podbije kubki smakowe twoich domowników i gości. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Sernik nowojorski jest bardzo kremowy i delikatny. By osiągnąć taką konsystencję, nie można napowietrzyć masy w czasie przygotowania - w przeciwnym razie bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a następnie opadnie. Sernik piecze się długo, w niskiej temperaturze. Proces obróbki termicznej trwa nadal po wyłączeniu piekarnika, a jego kontynuacją jest chłodzenie w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Przekonaj się, że warto poczekać z konsumpcją.

Sprawdź także: Polski sernik najlepszym serowym deserem na świecie. Za granicą się nim zachwycają

Reklama

Przepis na sernik nowojorski 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 800 g solonego serka śmietankowego (typu philadelphia), 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 200 g herbatników owsianych, 
  • 80 g płynnego masła, 
  • 6 jajek, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.),
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 200 g cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić sernik nowojorski? 

Rozkrusz herbatniki w malakserze i wymieszaj z płynnym masłem. Uzyskaną masę rozprowadź równomiernie i ugnieć na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie tortownicy o średnicy 24 cm. Rant formy natłuść. Włóż tortownicę do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

Połącz jajka (ogrzane to temperatury pokojowej) ze śmietaną, skórką otartą z cytryny i cukrem pudrem i szczyptą soli. Wymieszaj rózgą kuchenną - krótko, tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć masy. 

Wmieszaj do masy skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Dodaj oba rodzaje serka i dokładnie wymieszaj, pamiętając, by nie robić tego zbyt długo.  

Przelej masę do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz nadal. Po około 1,5 godziny wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku (nie otwieraj piekarnika). Po pół godzinie lekko uchyl drzwiczki na kolejnych 30 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przełóż na noc do lodówki. Pokrój dopiero na drugi dzień. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta