Każdy szuka tego przepisu przed świętami. Najlepsza sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa musi być odpowiednio zbalansowana, żeby ryby nie dominowały pozostałych składników. W naszym przepisie śledzie wychodzą niezwykle delikatnie, a smak przekąski podkręcają słodkie warzywa. Sałatka wychodzi soczysta, a wszystko za sprawą pysznego dressingu.
Sałatka śledziowa to prawdziwa gwiazda świątecznego stołu - elegancka, kolorowa i pełna smaku. Soczyste filety śledziowe otulają kremowe, warzywne wnętrze, zachowując idealny kontrast między słoną rybą i lekko słodkimi warzywami. Przygotuj ją, jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach lub kiedy masz ochotę na pożywną przekąskę.
Składniki:
- 500 ml filetów śledziowych w zalewie solonej lub octowej,
- 2 ziemniaki,
- 3-4 marchewki,
- duży korzeń pietruszki,
- mały por,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 2-3 jajka,
- puszka zielonego groszku (lub ok. 150 g gotowanego groszku mrożonego),
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- majonez,
- sól i czarny pieprz,
- plasterki marchewki, kolorowej papryki, świeże zioła do dekoracji.
Sposób wykonania:
Na początku przygotuj śledzie. Filety namocz w wodzie przez 2 godziny. Zmień wodę w trakcie moczenia. 300 g śledzi pokrój w drobną kostkę i włóż do miski, a resztę pokrój w paski.
Następnie zajmij się warzywami i jajkami. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym obierz i pokrój w drobną kostkę lub przeciśnij przez krajalnicę sałatkową. Ugotowane na twardo jajka, obierz i pokrój w podobny sposób. Por drobno posiekaj. Aby złagodzić jego ostry smak, przelej go wrzątkiem. Ogórki pokrój w drobną kostkę i odsącz na sicie, po czym przełóż do miski. Na koniec dodaj zielony groszek.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Energicznie wymieszaj sos, po czym wylej go do dużej miski i wymieszaj.
Sałatkę śledziową ułóż w ozdobnej salaterce, udekoruj plasterkami śledzi, kolorową papryką, listkami bazylii i koperku. Wstaw sałatkę do lodówki i zawsze podawaj schłodzoną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie
Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji