Reklama
Reklama

Każdy szuka tego przepisu przed świętami. Najlepsza sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa musi być odpowiednio zbalansowana, żeby ryby nie dominowały pozostałych składników. W naszym przepisie śledzie wychodzą niezwykle delikatnie, a smak przekąski podkręcają słodkie warzywa. Sałatka wychodzi soczysta, a wszystko za sprawą pysznego dressingu.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to prawdziwa gwiazda świątecznego stołu - elegancka, kolorowa i pełna smaku. Soczyste filety śledziowe otulają kremowe, warzywne wnętrze, zachowując idealny kontrast między słoną rybą i lekko słodkimi warzywami. Przygotuj ją, jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach lub kiedy masz ochotę na pożywną przekąskę. 

Sałatka śledziowa - przepis

Składniki:

  • 500 ml filetów śledziowych w zalewie solonej lub octowej, 
  • 2 ziemniaki, 
  • 3-4 marchewki, 
  • duży korzeń pietruszki, 
  • mały por,
  • 2-3 ogórki kiszone, 
  • 2-3 jajka,  
  • puszka zielonego groszku (lub ok. 150 g gotowanego groszku mrożonego),
  • łyżka soku z cytryny, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • majonez, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • plasterki marchewki, kolorowej papryki, świeże zioła do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj śledzie. Filety namocz w wodzie przez 2 godziny. Zmień wodę w trakcie moczenia. 300 g śledzi pokrój w drobną kostkę i włóż do miski, a resztę pokrój w paski. 

Następnie zajmij się warzywami i jajkami. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym obierz i pokrój w drobną kostkę lub przeciśnij przez krajalnicę sałatkową. Ugotowane na twardo jajka, obierz i pokrój w podobny sposób. Por drobno posiekaj. Aby złagodzić jego ostry smak, przelej go wrzątkiem. Ogórki pokrój w drobną kostkę i odsącz na sicie, po czym przełóż do miski. Na koniec dodaj zielony groszek. 

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Energicznie wymieszaj sos, po czym wylej go do dużej miski i wymieszaj. 

Sałatkę śledziową ułóż w ozdobnej salaterce, udekoruj plasterkami śledzi, kolorową papryką, listkami bazylii i koperku. Wstaw sałatkę do lodówki i zawsze podawaj schłodzoną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie

Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji

Ten smak pamiętasz z dzieciństwa. Makowiec bajkowy idealny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ryby | Boże Narodzenie