Reklama
Reklama

Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny

Chlebek z jalapeño i serem znakomicie smakuje na ciepło, ale po ostygnięciu również jest pyszny, nawet na drugi dzień. To idealna przekąska na wieczór, a także dodatek do głównych dań.

Nie pamiętam już, kiedy pierwszy raz zrobiłam ten chlebek - ale wiem, że od pierwszego kęsa było jasne, że będę wracać do tego przepisu. Chętnie robię ten chlebek na imprezy, ale nie tylko - to pyszna opcja także na przykład na kolację.

Chlebek z jalapeño i serem - lista składników

Ciasto: 

  • 500 g mąki chlebowej, 
  • 300 ml mleka, 
  • 8 g drożdży instant, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • pół łyżeczki cukru, 
  • 3 łyżki oliwy. 

Farsz: 

Reklama
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej, 
  • mała papryczka jalapeño,  
  • 50 g sera żółtego łagodnego (np. edamski), 
  • 50 g sera cheddar, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • garść natki pietruszki świeżej, 
  • pół łyżeczki ziół włoskich, 
  • sól. 

Chlebek z jalapeño i serem - przepis

Mleko podgrzej, aby było letnie. 

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże instant. Dodaj letnie mleko i oliwę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę aż podwoi objętość 

Papryczkę posiekaj drobno i pozbądź się pestek. Obydwa sery zetrzyj na tarce. W misce połącz miękkie masło z przeciśniętym czosnkiem, jalapeño, natką pietruszki, ziołami i szczyptą soli.  

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozsmaruj równomiernie farsz na całej powierzchni. Posyp serem. Pokrój ciasto na 3-4 długie prostokąty. Składaj je jak harmonijkę i układaj w natłuszczonej keksówce o wymiarach ok. 30 x 10 cm. 

Przykryj i odstaw na 20-30 minut aż ciasto lekko podrośnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut aż wierzch się zarumieni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz

Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos

Nie potrzebuje mięsa, żeby zrobić wrażenie. Zapiekanka Sycylijska kusi ciągnącym się serem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski