Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny
Chlebek z jalapeño i serem znakomicie smakuje na ciepło, ale po ostygnięciu również jest pyszny, nawet na drugi dzień. To idealna przekąska na wieczór, a także dodatek do głównych dań.
Nie pamiętam już, kiedy pierwszy raz zrobiłam ten chlebek - ale wiem, że od pierwszego kęsa było jasne, że będę wracać do tego przepisu. Chętnie robię ten chlebek na imprezy, ale nie tylko - to pyszna opcja także na przykład na kolację.
Ciasto:
- 500 g mąki chlebowej,
- 300 ml mleka,
- 8 g drożdży instant,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cukru,
- 3 łyżki oliwy.
Farsz:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- mała papryczka jalapeño,
- 50 g sera żółtego łagodnego (np. edamski),
- 50 g sera cheddar,
- 2 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki świeżej,
- pół łyżeczki ziół włoskich,
- sól.
Mleko podgrzej, aby było letnie.
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże instant. Dodaj letnie mleko i oliwę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę aż podwoi objętość
Papryczkę posiekaj drobno i pozbądź się pestek. Obydwa sery zetrzyj na tarce. W misce połącz miękkie masło z przeciśniętym czosnkiem, jalapeño, natką pietruszki, ziołami i szczyptą soli.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozsmaruj równomiernie farsz na całej powierzchni. Posyp serem. Pokrój ciasto na 3-4 długie prostokąty. Składaj je jak harmonijkę i układaj w natłuszczonej keksówce o wymiarach ok. 30 x 10 cm.
Przykryj i odstaw na 20-30 minut aż ciasto lekko podrośnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut aż wierzch się zarumieni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz
Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos
Nie potrzebuje mięsa, żeby zrobić wrażenie. Zapiekanka Sycylijska kusi ciągnącym się serem