Reklama
Reklama

Naleśniki w wersji premium. Na drugi dzień są jeszcze lepsze

Zapiekane naleśniki to wyjątkowo smaczne danie, które łączy delikatne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą, ciągnącą się warstwą sera. To doskonała propozycja, gdy masz ochotę na coś bardziej wykwintnego niż zwykłe smażone naleśniki. Przygotowanie ich nie jest trudne - przekonaj się o tym już teraz.

Naleśniki w wersji premium

Zapiekane naleśniki to danie, które udowadnia, że nawet dobrze znane i proste składniki mogą nabrać zupełnie nowego charakteru. Cienkie placuszki wypełnione są po brzegi aromatycznym farszem z mięsa, czosnku i ziół. Otula je dodatkowa warstwa aksamitnego beszamelu i złocista pierzynka z sera. To połączenie, które trudno przebić. 

Całość smakuje zupełnie jak z domowej trattorii. To idealna propozycja na wspólny obiad z rodziną czy przyjaciółmi. Naleśniki z piekarnika można też łatwo przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem lub na drugi dzień. Można je uznać za comfort food w najlepszym wydaniu - ciepły, pachnący i prosty do zrobienia.

Reklama

Zapiekane naleśniki - przepis

Składniki:

  • 4 szklanki mleka, 
  • szklanka wody (najlepiej gazowanej), 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 100 g startego sera żółtego (np. mozzarella, gouda, parmezan). 

Sposób wykonania:

W misce połącz 2 szklanki mleka, wodę, jajka i szczyptę soli. Stopniowo wsypuj 2 szklanki mąki, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładaj je na talerz. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone - smaż, aż się zetnie i lekko zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, smaż jeszcze chwilę, aby farsz nabrał smaku. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. 

W rondelku roztop 2 łyżki masła, wsyp 2 łyżki mąki i energicznie mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Powoli wlewaj 2 szklanki mleka, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, aby powstał pyszny sos beszamelowy. 

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu mięsno-warzywnego, zwiń w rulon i układaj, we wcześniej natłuszczonym odrobiną masła, naczyniu żaroodpornym. 

Gotowe naleśniki polej sosem beszamelowym, posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i zapiekaj ok. 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni. 

Wyjmij zapiekane naleśniki z piekarnika i odstaw na kilka minut, by łatwiej je nakładać. Podawaj z natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mieszam mięso mielone z pieczarkami i zawijam w cukinię. Mam na obiad roladki palce lizać

Herbatniki przekładam kremem, dodaję owoce. Letni hit bez pieczenia, banalnie prosty

Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | dania główne