Naleśniki w wersji premium. Na drugi dzień są jeszcze lepsze
Zapiekane naleśniki to wyjątkowo smaczne danie, które łączy delikatne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem i złocistą, ciągnącą się warstwą sera. To doskonała propozycja, gdy masz ochotę na coś bardziej wykwintnego niż zwykłe smażone naleśniki. Przygotowanie ich nie jest trudne - przekonaj się o tym już teraz.
Zapiekane naleśniki to danie, które udowadnia, że nawet dobrze znane i proste składniki mogą nabrać zupełnie nowego charakteru. Cienkie placuszki wypełnione są po brzegi aromatycznym farszem z mięsa, czosnku i ziół. Otula je dodatkowa warstwa aksamitnego beszamelu i złocista pierzynka z sera. To połączenie, które trudno przebić.
Całość smakuje zupełnie jak z domowej trattorii. To idealna propozycja na wspólny obiad z rodziną czy przyjaciółmi. Naleśniki z piekarnika można też łatwo przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem lub na drugi dzień. Można je uznać za comfort food w najlepszym wydaniu - ciepły, pachnący i prosty do zrobienia.
Składniki:
- 4 szklanki mleka,
- szklanka wody (najlepiej gazowanej),
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g startego sera żółtego (np. mozzarella, gouda, parmezan).
Sposób wykonania:
W misce połącz 2 szklanki mleka, wodę, jajka i szczyptę soli. Stopniowo wsypuj 2 szklanki mąki, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładaj je na talerz.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone - smaż, aż się zetnie i lekko zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, smaż jeszcze chwilę, aby farsz nabrał smaku. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
W rondelku roztop 2 łyżki masła, wsyp 2 łyżki mąki i energicznie mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Powoli wlewaj 2 szklanki mleka, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, aby powstał pyszny sos beszamelowy.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu mięsno-warzywnego, zwiń w rulon i układaj, we wcześniej natłuszczonym odrobiną masła, naczyniu żaroodpornym.
Gotowe naleśniki polej sosem beszamelowym, posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i zapiekaj ok. 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Wyjmij zapiekane naleśniki z piekarnika i odstaw na kilka minut, by łatwiej je nakładać. Podawaj z natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mieszam mięso mielone z pieczarkami i zawijam w cukinię. Mam na obiad roladki palce lizać
Herbatniki przekładam kremem, dodaję owoce. Letni hit bez pieczenia, banalnie prosty
Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka