Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał
Ciasto Imieninowy Specjał to elegancki, dwukolorowy wypiek przełożony delikatnym waniliowym kremem budyniowym. Dzięki warstwowemu wyglądowi, wiśniom i subtelnej słodyczy doskonale prezentuje się na stole i pasuje na każdą okazję - od imienin po święta. Spróbuj, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz.
Puszyste ciasto, kremowa masa budyniowa, kwaśne wiśnie, oraz polewa ze śmietanki kremówki i czekolady, te wszystkie smakowite elementy łączy ciasto Imieninowy Specjał. Taki deser sprawdzi się na wszelkie rodzinne uroczystości, wizyty znajomych, lub po prostu jako słodki podwieczorek do kawy, lub herbaty. Jest tak smaczny, że zniknie co do ostatniego okruszka.
Sprawdź także: Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrym wyborem będzie kwadratowa blacha o wymiarach 24 x 24 cm.
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 250 g margaryny,
- 200 g cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 200 g wiśni wydrylowanych.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka,
- 300 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 80 ml kremówki.
Utrzyj margarynę z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj ją do masy.
Podziel całość na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Do formy ok. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wylej najpierw ciasto jasne, a na środku zrób pasek ciasta kakaowego. Rozrzuć wiśnie, nie muszą być równomiernie. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
Przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, a następnie ugotuj budyń na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj wystudzony budyń partiami, cały czas miksując.
Wyłóż budyń na warstwę upieczonego ciasta. Teraz zrób polewę. Podgrzej kremówkę, a potem dodaj czekoladę w kostkach. Ściągnij garnek z palnika i mieszaj aż zrobi się gładka błyszcząca polewa. Wyłóż nią wierzch ciasta.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach
Kilka minut w kuchni i gotowe. Chrupiąca przyjemność dla łasuchów
Nocna owsianka z jagodami i kruszonką. Pożywne śniadanie, które rozrusza leniwe jelita