Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera
Owocami, które idealnie pasują do sernika, są brzoskwinie, które latem smakują najlepiej. W poniższym przepisie nie znajdziesz typowej masy twarogowej, zamiast niej króluje tu połączenie serka ricotta z mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny. Jeśli masz ochotę na lekki, kremowy sernik z owocową nutą, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.
Sernik z ricotty z dodatkiem serka mascarpone to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych twarogowych receptur. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich produktów. Ciasto jest wyjątkowo kremowe, a dodatek skórki z cytryny i brzoskwiń dodaje mu orzeźwiającego charakteru, dlatego świetnie sprawdzi się na gorące dni. Deser jest tak smaczny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Sprawdź także: Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm.
Do przygotowania sernika, będziesz potrzebować:
- 500 g serka ricotta,
- 250 g serka mascarpone,
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
- szczypta soli,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 laska wanilii,
- 500 g brzoskwiń,
- cukier puder (do dekoracji).
Ogrzej wszystkie składniki na sernik do temperatury pokojowej. Obierz brzoskwinie i pokrój na cząstki.
Umieść w dużej misce ricottę, jajka i cukier. Zmiksuj. Gdy składniki się połączą (masa nie będzie zupełnie homogenna ze względu na strukturę ricotty), wmieszaj w nie proszek na budyń, sól, skórkę z cytryny i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Nie mieszaj składników zbyt długo - tylko do połączenia w jednolitą całość.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej spód papierem do pieczenia, a brzegi lekko natłuść i oprósz mąką.
Przelej masę serową do tortownicy. Wzdłuż rantu ułóż na masie brzoskwinie. Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 45 minut.
Po upieczeniu sernika pozostaw go do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy sernik uzyska temperaturę pokojową, przełóż go na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Naturalny napój energetyczny. Pij codziennie rano zamiast kawy, siły szybko wrócą
Pyszna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Każdy prosi o przepis