Reklama
Reklama

Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera

Owocami, które idealnie pasują do sernika, są brzoskwinie, które latem smakują najlepiej. W poniższym przepisie nie znajdziesz typowej masy twarogowej, zamiast niej króluje tu połączenie serka ricotta z mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny. Jeśli masz ochotę na lekki, kremowy sernik z owocową nutą, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.

Sernik z ricotty z dodatkiem serka mascarpone to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych twarogowych receptur. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich produktów. Ciasto jest wyjątkowo kremowe, a dodatek skórki z cytryny i brzoskwiń dodaje mu orzeźwiającego charakteru, dlatego świetnie sprawdzi się na gorące dni. Deser jest tak smaczny, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku. 

Sprawdź także: Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Reklama

Przepis na sernik z ricotty

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 22 cm.

Do przygotowania sernika, będziesz potrzebować: 

  • 500 g serka ricotta, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g), 
  • szczypta soli,  
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 500 g brzoskwiń, 
  • cukier puder (do dekoracji).

Jak zrobić sernik z ricotty? 

Ogrzej wszystkie składniki na sernik do temperatury pokojowej. Obierz brzoskwinie i pokrój na cząstki. 

Umieść w dużej misce ricottę, jajka i cukier. Zmiksuj. Gdy składniki się połączą (masa nie będzie zupełnie homogenna ze względu na strukturę ricotty), wmieszaj w nie proszek na budyń, sól, skórkę z cytryny i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Nie mieszaj składników zbyt długo - tylko do połączenia w jednolitą całość. 

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej spód papierem do pieczenia, a brzegi lekko natłuść i oprósz mąką. 

Przelej masę serową do tortownicy. Wzdłuż rantu ułóż na masie brzoskwinie. Wstaw tortownicę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez 45 minut. 

Po upieczeniu sernika pozostaw go do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy sernik uzyska temperaturę pokojową, przełóż go na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niesamowicie miękkie i puszyste, do kawy i herbaty idealne. Ciasto tak proste, że z jego zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko

Naturalny napój energetyczny. Pij codziennie rano zamiast kawy, siły szybko wrócą

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Każdy prosi o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta