Kluski szwabskie na sycący obiad. Podobne do polskich pierogów
Kluski szwabskie, inaczej zwane jako Maultaschen, to ciasto makaronowe wypełnione bogato mięsem mielonym. Danie podawane jest w Szwabii jako alternatywa dla pierogów lub ravioli. Zobacz, jak zrobić duże i sycące kluski szwabskie.
W każdym państwie istnieją różne kuchnie regionalne. Tak jak w Polsce kuchnia podkarpacka czy wielkopolska mają swoje specjalności, tak również w Niemczech można spotkać przepyszne regionalne rarytasy. Należą do nich m.in. Maultaschen. Co to za kluski i gdzie się je przygotowuje?
Maultaschen to regionalne danie kuchni szwabskiej. Przygotowuje się je więc najczęściej w regionie niemieckiej Szwabii, gdzie zarejestrowano je nawet jako chronione oznaczenie geograficzne. Według legendy stworzyli je mnisi z Ditzingen. Przygotowali je w czasie postu, gdy obowiązywała ich wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wierzyli, że mocno posiekane mięso schowane w cieście nie zostanie dostrzeżone przez Boga i policzone im jako grzech.
To duże pierogi typu ravioli, przygotowane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie - zazwyczaj z mielonego mięsa, kiełbasy, boczku, szpinaku, chleba, jajek, cebuli i pietruszki. Kluski szwabskie gotuje się w gorącym bulionie, nieraz z dodatkiem smalcu cebulowego. Rzadziej Maultaschen podaje się podsmażone na patelni albo w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.
Kluski szwabskie są grzechu warte. Przepysznie smakują, są naprawdę sycące i soczyste. Jak zrobić Maultaschen? Postępuj krok po kroku według przepisu, a na pewno wszystko się uda.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 2 jajka,
- łyżka oleju,
- 160 ml wody,
- odrobina soli,
- odrobina gałki muszkatołowej.
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka kajzerka,
- jajko,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- kilka gałązek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oleju.
Sposób wykonania:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, powinno mieć gładką konsystencję. Odstaw je, przykrywając ściereczką.
Zabierz się za przyrządzanie farszu. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Namocz przez chwilę bułkę, a potem odciśnij wodę i przełóż ją do mięsa mielonego. Dodaj jajko, posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Najpierw dodaj cebulę i czosnek, zeszklij chwilę. Następnie dodaj mięso. Smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj do mięsa i wymieszaj.
Teraz rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Nałóż farsz równomiernie na połowę, a potem zakryj drugą (pustą) połową ciasta. Dociśnij, aby zamknąć farsz w środku. Ostrym nożem pokrój ciasto wzdłuż, co około 6-7 cm. Tak samo przekrój całość w poprzek. Dociśnij i zlep dobrze brzegi ciasta w każdym z prostokątów (np. używając widelca).
Zagotuj osoloną wodę lub bulion w garnku. Przekładaj delikatnie partiami kluski szwabskie i gotuj około 15 minut, aż ciasto zrobi się miękkie. Możesz podawać z dodatkiem bulionu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę