Reklama
Reklama

Kluski szwabskie na sycący obiad. Podobne do polskich pierogów

Kluski szwabskie, inaczej zwane jako Maultaschen, to ciasto makaronowe wypełnione bogato mięsem mielonym. Danie podawane jest w Szwabii jako alternatywa dla pierogów lub ravioli. Zobacz, jak zrobić duże i sycące kluski szwabskie.

W każdym państwie istnieją różne kuchnie regionalne. Tak jak w Polsce kuchnia podkarpacka czy wielkopolska mają swoje specjalności, tak również w Niemczech można spotkać przepyszne regionalne rarytasy. Należą do nich m.in. Maultaschen. Co to za kluski i gdzie się je przygotowuje?

Maultaschen - co to jest?

Maultaschen to regionalne danie kuchni szwabskiej. Przygotowuje się je więc najczęściej w regionie niemieckiej Szwabii, gdzie zarejestrowano je nawet jako chronione oznaczenie geograficzne. Według legendy stworzyli je mnisi z Ditzingen. Przygotowali je w czasie postu, gdy obowiązywała ich wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wierzyli, że mocno posiekane mięso schowane w cieście nie zostanie dostrzeżone przez Boga i policzone im jako grzech.

To duże pierogi typu ravioli, przygotowane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie - zazwyczaj z mielonego mięsa, kiełbasy, boczku, szpinaku, chleba, jajek, cebuli i pietruszki. Kluski szwabskie gotuje się w gorącym bulionie, nieraz z dodatkiem smalcu cebulowego. Rzadziej Maultaschen podaje się podsmażone na patelni albo w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.

Kluski szwabskie - przepis

Kluski szwabskie są grzechu warte. Przepysznie smakują, są naprawdę sycące i soczyste. Jak zrobić Maultaschen? Postępuj krok po kroku według przepisu, a na pewno wszystko się uda.

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • łyżka oleju, 
  • 160 ml wody, 
  • odrobina soli, 
  • odrobina gałki muszkatołowej. 

Farsz: 

  • 300 g mięsa mielonego, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • bułka kajzerka, 
  • jajko, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • kilka gałązek szczypiorku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżka oleju. 

Sposób wykonania:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, powinno mieć gładką konsystencję. Odstaw je, przykrywając ściereczką.  

Zabierz się za przyrządzanie farszu. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Namocz przez chwilę bułkę, a potem odciśnij wodę i przełóż ją do mięsa mielonego. Dodaj jajko, posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.  

Rozgrzej olej na patelni. Najpierw dodaj cebulę i czosnek, zeszklij chwilę. Następnie dodaj mięso. Smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj do mięsa i wymieszaj. 

Teraz rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Nałóż farsz równomiernie na połowę, a potem zakryj drugą (pustą) połową ciasta. Dociśnij, aby zamknąć farsz w środku. Ostrym nożem pokrój ciasto wzdłuż, co około 6-7 cm. Tak samo przekrój całość w poprzek. Dociśnij i zlep dobrze brzegi ciasta w każdym z prostokątów (np. używając widelca).  

Zagotuj osoloną wodę lub bulion w garnku. Przekładaj delikatnie partiami kluski szwabskie i gotuj około 15 minut, aż ciasto zrobi się miękkie. Możesz podawać z dodatkiem bulionu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makarony | mięso | danie główne | kluski