Reklama
Reklama

Kluski szwabskie na sycący obiad. Podobne do polskich pierogów

Kluski szwabskie, inaczej zwane jako Maultaschen, to ciasto makaronowe wypełnione bogato mięsem mielonym. Danie podawane jest w Szwabii jako alternatywa dla pierogów lub ravioli. Zobacz, jak zrobić duże i sycące kluski szwabskie.

W każdym państwie istnieją różne kuchnie regionalne. Tak jak w Polsce kuchnia podkarpacka czy wielkopolska mają swoje specjalności, tak również w Niemczech można spotkać przepyszne regionalne rarytasy. Należą do nich m.in. Maultaschen. Co to za kluski i gdzie się je przygotowuje?

Maultaschen - co to jest?

Maultaschen to regionalne danie kuchni szwabskiej. Przygotowuje się je więc najczęściej w regionie niemieckiej Szwabii, gdzie zarejestrowano je nawet jako chronione oznaczenie geograficzne. Według legendy stworzyli je mnisi z Ditzingen. Przygotowali je w czasie postu, gdy obowiązywała ich wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wierzyli, że mocno posiekane mięso schowane w cieście nie zostanie dostrzeżone przez Boga i policzone im jako grzech.

To duże pierogi typu ravioli, przygotowane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie - zazwyczaj z mielonego mięsa, kiełbasy, boczku, szpinaku, chleba, jajek, cebuli i pietruszki. Kluski szwabskie gotuje się w gorącym bulionie, nieraz z dodatkiem smalcu cebulowego. Rzadziej Maultaschen podaje się podsmażone na patelni albo w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.

Kluski szwabskie - przepis

Kluski szwabskie są grzechu warte. Przepysznie smakują, są naprawdę sycące i soczyste. Jak zrobić Maultaschen? Postępuj krok po kroku według przepisu, a na pewno wszystko się uda.

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • łyżka oleju, 
  • 160 ml wody, 
  • odrobina soli, 
  • odrobina gałki muszkatołowej. 

Farsz: 

  • 300 g mięsa mielonego, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • bułka kajzerka, 
  • jajko, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • kilka gałązek szczypiorku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżka oleju. 

Sposób wykonania:

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, powinno mieć gładką konsystencję. Odstaw je, przykrywając ściereczką.  

Zabierz się za przyrządzanie farszu. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Namocz przez chwilę bułkę, a potem odciśnij wodę i przełóż ją do mięsa mielonego. Dodaj jajko, posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.  

Rozgrzej olej na patelni. Najpierw dodaj cebulę i czosnek, zeszklij chwilę. Następnie dodaj mięso. Smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw. Posiekaj natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj do mięsa i wymieszaj. 

Teraz rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Nałóż farsz równomiernie na połowę, a potem zakryj drugą (pustą) połową ciasta. Dociśnij, aby zamknąć farsz w środku. Ostrym nożem pokrój ciasto wzdłuż, co około 6-7 cm. Tak samo przekrój całość w poprzek. Dociśnij i zlep dobrze brzegi ciasta w każdym z prostokątów (np. używając widelca).  

Zagotuj osoloną wodę lub bulion w garnku. Przekładaj delikatnie partiami kluski szwabskie i gotuj około 15 minut, aż ciasto zrobi się miękkie. Możesz podawać z dodatkiem bulionu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makarony | mięso | danie główne | kluski