Reklama
Reklama

Koleżanka dodaje do ciasta z rabarbarem kwiaty. Jego smak jest wybitny

Ciasto z rabarbarem i truskawkami brzmi jak pyszna wiosenna propozycja. Jeśli dodasz do niego jeszcze garść małych kwiatów czarnego bzu nie tylko podkręcisz smak deseru, ale też jego właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jak zrobić wyjątkowy wypiek.

Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu, choć w tym roku, ze względu na cieplejsze temperatury, widoczny był już nawet pod koniec kwietnia. Jego kwiaty, białe i drobne, wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Zawierają olejki eteryczne, witaminy A, C i te z grupy B, minerały (wapń, magnez, cynk, potas) oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Kwiaty doskonale sprawdzą się więc przy leczeniu kaszlu, kataru oraz zwalczaniu przeziębienia. Obniżą one też ciśnienie krwi i zapobiegną odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Najważniejsze, aby spożywać je tylko po obróbce termicznej.

Ciasto z rabarbarem i kwiatami czarnego bzu - przepis

Kwiaty czarnego bzu charakteryzują się silnym zapachem i kwaskowatym, cierpkim posmakiem. W zestawieniu ze słodkimi truskawkami i miodem będą idealnie zbalansowane. Przepis na ciasto z rabarbarem i kwiatami czarnego bzu jest prosty w wykonaniu. Wystarczy przygotować potrzebne produkty, wszystkie ze sobą połączyć i upiec.

Składniki:

  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki maślanki truskawkowej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej tortowej (przesianej przez sitko),
  • 3 małe łodygi rabarbaru,
  • 300 g truskawek,
  • garść kwiatów czarnego bzu (bez gałązek),
  • miód lub dżem żurawinowy (dodatkowo).

Wykonanie:

Na początku obierz i umyj truskawki oraz rabarbar. Rabarbar pokrój na mniejsze, ok. centymetrowe, kawałki. Przygotuj formę o wymiarach 35 x 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Do miski wbij jaja, wsyp cukier i zmiksuj na jasnożółtą, puszystą masę. Dosyp proszek do pieczenia, wlej powoli maślankę truskawkową i olej. Zmiksuj do połączenia. Porcjami, ciągle miksując, dodawaj mąkę. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, wsyp nieco więcej. Jeśli będzie zbyt gęste, wlej więcej maślanki lub oleju. Pamiętaj jednak, że ciasto musi być gęstsze, jak do racuchów, żeby nie osiadło pod wpływem soku z owoców. Następnie dołóż kwiaty czarnego bzu, zmiksuj. Dodaj kawałki rabarbaru i wymieszaj szpatułką na jednolitą masę.

Przełóż ciasto do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż nieprzekrojone truskawki, lekko dociskając. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45-50 minut. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie jeszcze lekko klejące, potrzymaj je dłużej w cieple. Wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem polej z wierzchu miodem lub posmaruj dżemem żurawinowym.

Kwiaty czarnego bzu nie tylko na nalewkę 

Co można zrobić z kwiatów czarnego bzu? Mają znacznie więcej zastosowań w kuchni niż tylko bycie składnikiem pysznego wiosenno-letniego ciasta. Trzeba jednak pamiętać, że nie można ich jeść na surowo i trzeba obrobić przed spożyciem.

Do najpopularniejszych napojów na bazie tej rośliny należą oczywiście napar, nalewka, wino, ocet i syrop z czarnego bzu. Kwiaty można jednak też wykorzystać do przyrządzenia aromatycznych potraw. Warto dodać garść do ciasta naleśnikowego albo gofrowego. Nie może ich zabraknąć w różnych wypiekach - wsyp odrobinę do ciasta jogurtowego albo tradycyjnej szarlotki. 

Źródło: terazgotuje.pl, e-zikoapteka.pl, YouTube @kobietazzachodu8037

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery