Reklama
Reklama

Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy. Rodzina już nie chce innych mielonych

Zwykłe kotlety mielone już mi się znudziły. Miałam ochotę na coś nowego, a z pomocą przyszła koleżanka z Ukrainy. W pracy poczęstowała mnie tradycyjnymi kotletami po lwowsku. Wzięłam przepis, zrobiłam w domu, a rodzina się w nich zakochała, już nie chcą jeść nic innego.

Kotlety po lwowsku – tradycyjne danie kuchni wschodniej

Kotlety po lwowsku to danie wywodzące się z kuchni wschodniej. Historia tej potrawy jest o wiele starsza, niż może się wydawać, bo sięga aż czasów przedwojennych. Danie to odpowiadało na wszystkie potrzeby mieszkańców Lwowa. Miało być szybko, pożywnie i smacznie.

To wszystko sprawiło, że kotlety po lwowsku zostały pokochane przez przeróżne grupy społeczne na kresach wschodnich i na stałe wpisały się do ich menu. Łączą one w sobie smak pysznego, mielonego mięsa, sera oraz ogórków kiszonych. To połączenie jest niepowtarzalne.

Reklama

Przepis na kotlety po lwowsku. Rozpływają się w ustach

Przepis na kotlety po lwowsku dostałam od koleżanki, która urodziła się w okolicach Lwowa, ale od 5 lat mieszka w Polsce. Już przy pierwszym kęsie rozpływały się w ustach, przy czym w kubki smakowe uderzał wyjątkowy aromat. Zrobienie ich jest banalne, a efekty są oszałamiające. Moja rodzina już nie chce jeść żadnych innych.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyża musztardy delikatesowej,
  • 100 g sera gouda w plastrach,
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i wrzuć na patelnię rozgrzaną z olejem. Podsmażaj je do złocistości. Porcję bułki tartej zalej mlekiem i odstaw na około 10 minut. W osobnej misce umieść mięso mielone, jajko, musztardę, podsmażoną cebulę z czosnek oraz namoczoną bułkę. Składniki dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób je w dłoniach.

Z wyrobionego mięsa uformuj płaskie kotlety. Na środku każdego z nich ułóż plaster sera oraz dwa plastry ogórka kiszonego. Brzegi kotletów zawiń do środka tak, aby nie wypłynęło z nich nadzienie.

Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju. Każdego kotleta usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor, czyli przez około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety po lwowsku podawaj jeszcze ciepłe. Dodatkowo możesz je udekorować pozostałymi ogórkami kiszonymi, a zajadać z ziemniakami i porcją świeżych warzyw. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepyszne kotlety lepsze od mielonych. Sos z nietypowym składnikiem podbija ich smak

Gdy zrobisz ten sernik raz, często będziesz do niego wracać. Moja rodzina się zajadała

Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Te po bałkańsku zrobią furorę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne