Reklama
Reklama

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Zwykłe kotlety mielone już mi się znudziły. Miałam ochotę na coś nowego, a z pomocą przyszła koleżanka z Ukrainy. W pracy poczęstowała mnie tradycyjnymi kotletami po lwowsku. Wzięłam przepis, zrobiłam w domu, a rodzina się w nich zakochała, już nie chcą jeść nic innego.

Kotlety po lwowsku – tradycyjne danie kuchni wschodniej

Kotlety po lwowsku to danie wywodzące się z kuchni wschodniej. Historia tej potrawy jest o wiele starsza, niż może się wydawać, bo sięga aż czasów przedwojennych. Danie to odpowiadało na wszystkie potrzeby mieszkańców Lwowa. Miało być szybko, pożywnie i smacznie.

To wszystko sprawiło, że kotlety po lwowsku zostały pokochane przez przeróżne grupy społeczne na kresach wschodnich i na stałe wpisały się do ich menu. Łączą one w sobie smak pysznego, mielonego mięsa, sera oraz ogórków kiszonych. To połączenie jest niepowtarzalne.

Przepis na kotlety po lwowsku. Rozpływają się w ustach

Przepis na kotlety po lwowsku dostałam od koleżanki z Ukrainy. Już przy pierwszym kęsie rozpływały się w ustach, przy czym w kubki smakowe uderzał wyjątkowy aromat. Zrobienie ich jest banalne, a efekty są oszałamiające. Moja rodzina już nie chce jeść żadnych innych.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyża musztardy delikatesowej,
  • 100 g sera gouda w plastrach,
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i wrzuć na patelnię rozgrzaną z olejem. Podsmażaj je do złocistości. Porcję bułki tartej zalej mlekiem i odstaw na około 10 minut. W osobnej misce umieść mięso mielone, jajko, musztardę, podsmażoną cebulę z czosnek oraz namoczoną bułkę. Składniki dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrób je w dłoniach.

Z wyrobionego mięsa uformuj płaskie kotlety. Na środku każdego z nich ułóż plaster sera oraz dwa plastry ogórka kiszonego. Brzegi kotletów zawiń do środka tak, aby nie wypłynęło z nich nadzienie.

Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju. Każdego kotleta usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor, czyli przez około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety po lwowsku podawaj jeszcze ciepłe. Dodatkowo możesz je udekorować pozostałymi ogórkami kiszonymi, a zajadać z ziemniakami i porcją świeżych warzyw.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne