Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa. Każdy kęs przenosi do nieba, jest przepyszne
Nazwa tego ciasta zdecydowanie nie jest przypadkowa. To prawdziwa śmietankowo-czekoladowa rozkosz z wiśniowym akcentem. Ciasto Niebiańskie jest tak pyszne, że, gdy zaserwujesz je gościom, jeszcze przez długi czas będą mówić tylko o nim. Wypróbuj teraz, a na pewno powtórzysz na Boże Narodzenie.
To idealny deser dla każdego, kto lubi połączenie różnych smaków. Ciasto Niebiańskie to zestawienie mascarpone, kakao, czekolady, śmietanki i kwaskowatych wiśni. Jest fenomenalne, to jedna z lepszych rzeczy, jakie jadłam. Na pewno przygotuję na święta.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 300 g wiśni drelowanych świeżych, mrożonych lub z kompotu.
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 250 g mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml zimnej wody.
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 50 g masła.
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masą. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle mieszając.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj je na przemian z mlekiem do masy maślanej, mieszając krótko.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej jasne ciasto i wciśnij do niej wiśnie. Następnie wylej ciemne ciasto. Patyczek lub łyżkę wbijaj w różne części ciasta, by stworzyć fale.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Rozpuść ją w kuchence mikrofalowej, nie zagotowując i odstaw do ostygnięcia.
W misie miksera umieść śmietankę i mascarpone. Ubijaj na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitego kremu, wymieszaj i wlej do reszty kremu. Zmiksuj na niskich obrotach. Gotowy krem rozłóż równomiernie na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj polewę. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko ostudź.
Rozprowadź polewę na wierzchu ciasta za pomocą łyżki lub woreczka strunowego z odciętym rożkiem.
Ciasto niebiańskie wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybki piernik z czekoladą. Prosty przepis idealny na Boże Narodzenie
Dla zabieganych idealne. Gdy nie wiesz, co zrobić na obiad, ten pomysł zawsze ratuje sytuację