Reklama
Reklama

Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa. Każdy kęs przenosi do nieba, jest przepyszne

Nazwa tego ciasta zdecydowanie nie jest przypadkowa. To prawdziwa śmietankowo-czekoladowa rozkosz z wiśniowym akcentem. Ciasto Niebiańskie jest tak pyszne, że, gdy zaserwujesz je gościom, jeszcze przez długi czas będą mówić tylko o nim. Wypróbuj teraz, a na pewno powtórzysz na Boże Narodzenie.

To idealny deser dla każdego, kto lubi połączenie różnych smaków. Ciasto Niebiańskie to zestawienie mascarpone, kakao, czekolady, śmietanki i kwaskowatych wiśni. Jest fenomenalne, to jedna z lepszych rzeczy, jakie jadłam. Na pewno przygotuję na święta.

Ciasto Niebiańskie - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 350 g mąki pszennej, 
  • 250 g miękkiego masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 100 ml mleka, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżki kakao w proszku, 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia, 
  • 300 g wiśni drelowanych świeżych, mrożonych lub z kompotu. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 36%, 
  • 250 g mascarpone, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml zimnej wody. 

Polewa: 

  • 100 g czekolady gorzkiej, 
  • 50 g masła. 

Ciasto Niebiańskie - przepis

Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masą. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle mieszając. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodawaj je na przemian z mlekiem do masy maślanej, mieszając krótko. 

Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. 

Blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej jasne ciasto i wciśnij do niej wiśnie. Następnie wylej ciemne ciasto. Patyczek lub łyżkę wbijaj w różne części ciasta, by stworzyć fale. 

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka. 

Przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Rozpuść ją w kuchence mikrofalowej, nie zagotowując i odstaw do ostygnięcia. 

W misie miksera umieść śmietankę i mascarpone. Ubijaj na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. 

Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki ubitego kremu, wymieszaj i wlej do reszty kremu. Zmiksuj na niskich obrotach. Gotowy krem rozłóż równomiernie na wystudzone ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przygotuj polewę. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko ostudź. 

Rozprowadź polewę na wierzchu ciasta za pomocą łyżki lub woreczka strunowego z odciętym rożkiem. 

Ciasto niebiańskie wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szybki piernik z czekoladą. Prosty przepis idealny na Boże Narodzenie

Dla zabieganych idealne. Gdy nie wiesz, co zrobić na obiad, ten pomysł zawsze ratuje sytuację

Przepis na domowy majonez ze starej książki kucharskiej. Gęsty, treściwy, sałatka jarzynowa wyjdzie wyborna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery