Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne
Czekoladowe ciasto z gruszkami to prosty wypiek, który ma włoskie korzenie. Dzięki swojej prostocie i szybkości sprawdzi się na każdą okazję - od niedzielnej kawy, przez spotkania ze znajomymi po urodziny czy jubileusze. Połączenie gorzkiej czekolady i słodkich owoców jest wręcz mistrzowskie.
Czekoladowe ciasto z gruszkami to wyjątkowy deser inspirowany włoskim Torta pere e cioccolato, czyli klasycznym połączeniem gruszek i czekolady. Wilgotne, miękkie i aromatyczne, zachwyca prostotą wykonania i eleganckim wyglądem. Słodycz dojrzałych owoców przełamuje intensywność gorzkiej czekolady, tworząc harmonijny smak, który trudno podrobić. Dzięki owocom ciasto długo pozostaje mokre i nie wysycha. Deser świetnie sprawdza się zarówno na rodzinne uroczystości, jak i na zwykły, weekendowy podwieczorek.
Przeczytaj też: Staropolski piernik długo dojrzewający. Zrób ze mną ciasto krok po kroku
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 130 g mąki pszennej,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g cukru granulowanego,
- 100 ml jogurtu greckiego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 gruszki,
- 2 łyżki mleka,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
1. Posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
2. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ostudzoną, roztopioną czekoladę, jogurt, mleko i mąkę.
4. Ubijaj całość przez 1-2 minuty, aż masa będzie gładka i jednolita.
5. Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę o boku ok. 0,5-1 cm. Wmieszaj pokrojone owoce do ciasta za pomocą szpatułki.
6. Przelej masę do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do pieca rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do czystego patyczka.
7. Czekoladowe ciasto z gruszkami wyjmij i całkowicie ostudź. Przed podaniem posyp je hojnie cukrem pudrem.
8. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 24 godziny lub w lodówce do 4 dni. Alternatywnie możesz je zamrozić na okres do 2 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na „antygrypowy” rosół. Od razu zrób więcej i włóż do zamrażarki
Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa. Każdy kęs przenosi do nieba, jest przepyszne
Szybki piernik z czekoladą. Prosty przepis idealny na Boże Narodzenie