Kolorowa, letnia sałatka do obiadu. Pasuje do mięs z patelni lub grilla
To szybka, prosta i wyjątkowo smaczna sałatka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, na przykład do grillowanych lub smażonych mięs, można podać ją również jako przekąskę. Wystarczą właściwie trzy składniki, czyli zielona fasolka, rzodkiewka i orzeszki. Całość możesz podkręcić szybkim dressingiem.
Młoda, zielona fasolka szparagowa smakuje doskonale, a w dodatku jest niezwykle zdrowa. W sezonie warto jeść ją jak najczęściej, jest świetnym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu nasyci cię na długo. Nie brakuje w niej również witaminy A, tych z grupy B, C, czy K, oraz minerałów, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Doskonale wpływa na układ krążenia, trawiennego i nerwowy. W polskich domach często serwuje się je z bułką tartą, jedna w wersji letniej sałatki z rzodkiewką i orzeszkami, również będzie smakowała doskonale.
Sprawdź także: Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 300 g fasolki zielonej,
- pęczek rzodkiewek,
- 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka syropu klonowego albo miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Odetnij końcówki fasolki i ugotuj ją w osolonej wodzie przez 5-6 minut aż będzie miękka, ale wciąż jędrna (al dente). Po ugotowaniu odcedź i od razu przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zachować kolor.
Rzodkiewki pokrój w plasterki i umieść je na chwilę w zimnej wodzie z lodem, aby zachowały chrupkość.
W miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy lub miód, sól i pieprz. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Na dużym półmisku ułóż fasolę, rzodkiewki i polej wszystko sosem. Posyp orzeszkami ziemnymi.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Pomoże jelitom i układowi odpornościowemu
Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny