Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie
Najprostsza surówka z młodej kapusty do obiadu to oczywiście nieśmiertelny Colesław. Młode warzywa wynoszą klasyczny przepis na inny poziom. Surówka jest chrupiąca, soczysta, jeszcze pyszniejsza niż w zimowym wariancie.
Młoda kapusta to prawdziwa gwiazda w sezonie letnim. Jest delikatna, soczysta i bardzo świeża. Wystarczy kilka dodatków, żeby szybko zamienić ją w lekką, domową surówkę - idealną do obiadu. Nie tylko świetnie smakuje, ale też wspiera trawienie. Dostarcza błonnika pokarmowego i uzupełnia niedobory witamin. Sprawdza się do kotletów, pieczonych ziemniaków, ryb czy dań z grilla. I co najlepsze, robi się ją błyskawicznie - wystarczy chwila krojenia i mieszania, aby na stole pojawił się przepyszny, sezonowy dodatek.
Przeczytaj też: Najdziwniejsze sałatki świata. Nazwy brzmią egzotycznie, ale smak pozytywnie zaskakuje
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 2 młode marchewki,
- czerwona cebula,
- 2-3 gałązki natki pietruszki,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta cukru pudru,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Usuń z kapusty zewnętrzne, uszkodzone liście (o ile to konieczne) oraz twardy głąb. Resztę warzywa drobno poszatkuj. Przełóż do dużej miski.
Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki marchewki. Obierz i pokrój drobno cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Dodaj warzywa do miski z kapustą.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodaj cukier puder. Połącz sos z warzywami (krótko wymieszaj).
Dopraw surówkę do smaku solą i pieprzem (ponownie wymieszaj). Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza
Lekkie i chrupiące o nieco miodowym smaku. Nadziewam i zanurzam w cieście naleśnikowym