Reklama
Reklama

Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie

Najprostsza surówka z młodej kapusty do obiadu to oczywiście nieśmiertelny Colesław. Młode warzywa wynoszą klasyczny przepis na inny poziom. Surówka jest chrupiąca, soczysta, jeszcze pyszniejsza niż w zimowym wariancie.

Surówka z młodej kapusty do obiadu

Młoda kapusta to prawdziwa gwiazda w sezonie letnim. Jest delikatna, soczysta i bardzo świeża. Wystarczy kilka dodatków, żeby szybko zamienić ją w lekką, domową surówkę - idealną do obiadu. Nie tylko świetnie smakuje, ale też wspiera trawienie. Dostarcza błonnika pokarmowego i uzupełnia niedobory witamin. Sprawdza się do kotletów, pieczonych ziemniaków, ryb czy dań z grilla. I co najlepsze, robi się ją błyskawicznie - wystarczy chwila krojenia i mieszania, aby na stole pojawił się przepyszny, sezonowy dodatek. 

Przeczytaj też: Najdziwniejsze sałatki świata. Nazwy brzmią egzotycznie, ale smak pozytywnie zaskakuje

Reklama

Surówka z młodej kapusty do obiadu - przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty, 
  • 2 młode marchewki,
  • czerwona cebula,  
  • 2-3 gałązki natki pietruszki, 
  • 2-3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • szczypta cukru pudru,  
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Usuń z kapusty zewnętrzne, uszkodzone liście (o ile to konieczne) oraz twardy głąb. Resztę warzywa drobno poszatkuj. Przełóż do dużej miski. 

Obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki marchewki. Obierz i pokrój drobno cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Dodaj warzywa do miski z kapustą. 

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i sok z cytryny. Dodaj cukier puder. Połącz sos z warzywami (krótko wymieszaj). 

Dopraw surówkę do smaku solą i pieprzem (ponownie wymieszaj). Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza

Lekkie i chrupiące o nieco miodowym smaku. Nadziewam i zanurzam w cieście naleśnikowym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | kapusta | warzywa