Reklama
Reklama

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Nie przepadasz za ciężkimi deserami na bazie maślanych kremów, czekolady, czy orzechów? W takim wypadku Galaretkowiec sprawdzi się doskonale. Ten kolorowy smakołyk łączy w sobie różne smaki galaretek oraz wiórki kokosowe. Jest prosty w przygotowaniu, zrobisz go z tanich składników, wymaga jedynie nieco cierpliwości, aby galaretki dobrze stężały.

Galaretkowiec to deser, do którego musisz zaopatrzyć się w kilka smaków galaretek. To, jakie kolory znajdą się w twoim galaretkowym "cieście" zależy od ciebie. My polecamy połączenie żółtej galaretki cytrynowej, tej w kolorze pomarańczowym, różowej malinowej, oraz zielonej o smaku agrestu lub kiwi. Do zrobienia białej warstwy przyda się natomiast mleko, żelatyna i cukier. Całość koniecznie obtocz w wiórkach kokosowych. Ten deser na pewno podbije serca najmłodszych domowników, niewątpliwie zasmakuje również dużym łasuchom. 

Sprawdź także: Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję

Reklama

Przepis na deser Galaretkowiec

Ten deser dobrze wyjdzie w formie o wymiarach 32x25 cm. Do przygotowania Galaretkowca, będziesz potrzebować: 

  • 1 galaretka cytrynowa (żółta), 
  • 1 galaretka pomarańczowa, 
  • 1 galaretka malinowa (różowa), 
  • 1 galaretka agrestowa albo o smaku kiwi (zielona), 
  • po 300 ml wody na każdą galaretkę, 
  • 30 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki żelatyny + 300 ml wody, 
  • 500 ml mleka, 
  • wiórki kokosowe. 

Jak zrobić Galaretkowiec? 


Zagotuj wodę, aby była wrząca. Każdą galaretkę wsyp do innej miski. Zalej je wodą (po 300 ml na każdą). Dobrze wymieszaj. 

Przygotuj formę o wielkości ok. 32x25 cm. Wyłóż ją folią spożywczą. Wlej pomarańczową galaretkę, która będzie jeszcze płynna. Wstaw do lodówki na 15 minut. Pozostałe galaretki odstaw do przestudzenia, ale nie całkowitego stężenia. 

W garnku zagotuj mleko wraz z obydwoma cukrami. Odstaw do przestudzenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Już pojawił się w warzywniakach. Pora zrobić sernik na zimno z rabarbarem

Obłędnie maślany kurczak, smak nie do podrobienia. Orientalne danie rozpływa się w ustach

Kiełbasa rzeszowska to kultowa wędlina z czasów PRL-u. Niepowtarzalny smak zawdzięcza jednej przyprawie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery
Przejdź na