Reklama
Reklama

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Nie przepadasz za ciężkimi deserami na bazie maślanych kremów, czekolady, czy orzechów? W takim wypadku Galaretkowiec sprawdzi się doskonale. Ten kolorowy smakołyk łączy w sobie różne smaki galaretek oraz wiórki kokosowe. Jest prosty w przygotowaniu, zrobisz go z tanich składników, wymaga jedynie nieco cierpliwości, aby galaretki dobrze stężały.

Galaretkowiec to deser, do którego musisz zaopatrzyć się w kilka smaków galaretek. To, jakie kolory znajdą się w twoim galaretkowym "cieście" zależy od ciebie. My polecamy połączenie żółtej galaretki cytrynowej, tej w kolorze pomarańczowym, różowej malinowej, oraz zielonej o smaku agrestu lub kiwi. Do zrobienia białej warstwy przyda się natomiast mleko, żelatyna i cukier. Całość koniecznie obtocz w wiórkach kokosowych. Ten deser na pewno podbije serca najmłodszych domowników, niewątpliwie zasmakuje również dużym łasuchom. 

Sprawdź także: Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję

Reklama

Przepis na deser Galaretkowiec

Ten deser dobrze wyjdzie w formie o wymiarach 32x25 cm. Do przygotowania Galaretkowca, będziesz potrzebować: 

  • 1 galaretka cytrynowa (żółta), 
  • 1 galaretka pomarańczowa, 
  • 1 galaretka malinowa (różowa), 
  • 1 galaretka agrestowa albo o smaku kiwi (zielona), 
  • po 300 ml wody na każdą galaretkę, 
  • 30 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki żelatyny + 300 ml wody, 
  • 500 ml mleka, 
  • wiórki kokosowe. 

Jak zrobić Galaretkowiec? 


Zagotuj wodę, aby była wrząca. Każdą galaretkę wsyp do innej miski. Zalej je wodą (po 300 ml na każdą). Dobrze wymieszaj. 

Przygotuj formę o wielkości ok. 32x25 cm. Wyłóż ją folią spożywczą. Wlej pomarańczową galaretkę, która będzie jeszcze płynna. Wstaw do lodówki na 15 minut. Pozostałe galaretki odstaw do przestudzenia, ale nie całkowitego stężenia. 

W garnku zagotuj mleko wraz z obydwoma cukrami. Odstaw do przestudzenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery