Reklama
Reklama

Kolorowy Przysmak letnika. Tym ciastem możesz cieszyć się przez cały rok

Już dziś możesz przygotować lekkie ciasto o wdzięcznej nazwie Przysmak letnika. Dzięki smakowitym, kolorowym warstwom jest to wyjątkowo efektowny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Możesz go przygotować niezależnie od pory roku, bo - wbrew nazwie - nie potrzebuje świeżych, sezonowych owoców.

Przepis na ciasto Przysmak letnika to wspaniały deser dla miłośników malin. Choć próżno w nim szukać świeżych owoców, to znajdą się w nim te liofilizowane. Wypiek wychodzi kolorowy, okazały i bajecznie puszysty. 

Przysmak letnika - przepis

Przysmak letnika łączy w sobie pyszne warstwy malinowego i waniliowego ciasta, które przełożone są lekkim kremem i konfiturą malinową. Z wierzchu zdobi go galaretka malinowa. Zobacz, jak zrobić ten rewelacyjny deser.

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 220 g cukru 
  • 80 g mąki tortowej 
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego (20 g) 
  • 1/2 opakowania budyniu malinowego (20 g) 
  • łyżka liofilizowanych malin 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 400 g śmietany kremówki (30 proc.) 
  • cukier puder (do smaku) 
  • laska wanilii 
  • 10 g żelatyny  
  • 80 ml mleka  
  • około 250 g konfitury malinowej 
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej (około 40 g) 
  • 200 ml wody 

Sposób wykonania:

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). W trakcie ubijania zacznij stopniowo dodawać cukier. Miksuj do czasu, aż cukier w całości się rozpuści. Wówczas zmniejsz obroty miksera i dodaj do piany po jednym żółtku.

Przesiej do masy jajecznej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułą - tylko do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej przesiej budyń waniliowy, a do drugiej - budyń malinowy. Do malinowego biszkoptu dodaj także liofilizowane maliny.

Przygotuj dwie formy o wymiarach około 20x20 cm. Wyłóż dno każdej z nich papierem do pieczenia. Przelej oba ciasta do osobnych form i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.

Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wymieszaj delikatnie z przestudzonym mlekiem z żelatyną. 

Przekrój każdy z biszkoptów na dwa blaty. Na blacie biszkoptu malinowego rozprowadź połowę śmietany. Przykryj blatem waniliowym i rozsmaruj na nim równomiernie połowę konfitury. Na konfiturę nałóż drugi z malinowych blatów i rozprowadź na nim drugą połowę konfitury. Przykryj ją drugim z waniliowych blatów i rozprowadź na nim resztę kremu. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 

Zalej proszek na galaretkę 200 ml gorącej wody. Wymieszaj do rozpuszczenia proszku. Gdy galaretka wystygnie (musi być wciąż płynna), przelej ją ostrożnie na ciasto i wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny. 

Co to są liofilizowane maliny?

Liofilizacja owoców to jeden ze sposobów ich suszenia. Pod zmniejszonym ciśnieniem z zamrożonych owoców usuwa się całą wodę. Dzięki temu mają dłuższą, nawet kilkuletnią, datę przydatności do spożycia. Co więcej, liofilizowane owoce zachowują więcej składników odżywczych i naturalny zapach oraz smak. Liofilizowane maliny są dostępne do kupienia w sklepach. Choć można poddać je temu procesowi w domu, to potrzeba do tego profesjonalnego sprzętu - liofilizatora. 

Źródło: terazgotuje.pl, pieceacake.pl, orchideli.com

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce