Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Przepis na najlepsze ciasteczka z czekoladą
Kiedy chcę zrobić coś pysznego dla mojej rodziny, nie idę do sklepu po gotowe słodycze - sięgam do przepisu na ciasteczka z czekoladą, które zawsze wychodzą. Nie tylko moje dzieciaki się zajadają, ja też chrupię je do kawy i herbaty.
Te ciasteczka z czekoladą są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, choć wymagają niestety dość długiego okresu chłodzenia. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Wewnątrz są przyjemnie miękkie, a na zewnątrz lekko chrupiące. Dodatek czekolady przyjemnie rozpływa się w ustach.
- 250 g masła,
- 150 g cukru,
- 150 g brązowego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 300 g mąki pszennej,
- 300 g płatków czekoladowych, kropelek czekolady lub czekolady w tabliczce drobno posiekanej.
W misce miksera elektrycznego ubij masło i oba rodzaje cukru na średnich obrotach, przez ok. 3 minuty, do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodaj wanilię i jajka. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2 minuty.
Dodaj sól i sodę oczyszczoną. Miksuj krótko, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dołóż mąkę i mieszaj na niskich obrotach aż ciasto będzie jednolite. Wsyp kawałki czekolady i delikatnie wmieszaj je drewnianą szpatułką.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw całość do lodówki na kilka godzin, aż ciasto stwardnieje.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj ciasto za pomocą łyżki lub łyżki do lodów i kulki układaj na blaszce, zachowując odstęp 5 cm.
Wstaw ciasteczka z czekoladą do piekarnika rozgrzanego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 11-13 minut, aż będą złociste na brzegach i blade w środku. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe
Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu