Konfitura śliwkowa, beza i orzechy. Ciasto Brazylijka to przepis iście karnawałowy
Ciasto Brazylijka zaskoczy cię smakiem i teksturą. Kruche warstwy ciasta przeplatają się z soczystą konfiturą śliwkową i chrupiącymi orzechami brazylijskimi. Wykończenie słodką bezą sprawia, że deser jest niesamowicie kuszący i nabiera lekkości.
Nie każdy może wyjechać na karnawał do brazylijskiego Rio De Janeiro, ale każdy może przygotować na karnawałowe domowe przyjęcie... ciasto Brazylijka! Do tego właśnie dziś zachęcamy. Ten deser, zaskakujący niebanalnym smakiem, okaże się hitem na twoim stole. Goście będą prosić o przepis - to pewne.
Do wykonania tego przepisu potrzebne ci będzie:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła lub margaryny,
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka),
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 180 g cukru białego,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 400 g),
- garść orzechów brazylijskich,
- 2-3 łyżki kakao.
Przesiej mąkę na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj posiekane masło, śmietanę, 5 żółtek, 1 cukier waniliowy i ok. 80 g cukru białego. Wszystkie składniki posiekaj nożem, po czym zagnieć kruche ciasto. Podziel je na 3 równe części. Do jednej dodaj kakao, zagnieć, aby uzyskać równy kolor. Zawiń ciasto w folię i umieść w zamrażalniku. Drugą część białego ciasta także zawiń w folię i umieść w zamrażarce.
Trzecią część ciasta rozwałkuj na stolnicy i włóż do foremki (23 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę z ciastem do podpieczenia do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź.
Na podpieczony spód wyłóż połowę konfitury śliwkowej i rozsmaruj. Wyjmij ciasto ciemne z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach na warstwę dżemu. Na ciemne ciasto rozsyp drobno posiekane orzechy brazylijskie, po czym wyłóż drugą połowę dżemu i delikatnie rozsmaruj. Na tę warstwę zetrzyj białe ciasto (analogicznie jak ciemne) i wyrównaj.
W misce ubij białka, utrwalając je cukrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wyłóż pianę na ciasto, rozsmaruj i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C na 50-60 minut. Jeśli góra ciasta zbyt mocno się przypieka, zmień opcje pieczenia na dolne.
Gotowe ciasto Brazylijka wyjmij z piekarnika i pozostaw w blasze do ostygnięcia. Następnie wyjmij, oprósz cukrem pudrem i podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem
Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę
Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka