Kotlety siekane z kurczaka. Zrobisz szybko i równie szybko zjesz
W teorii klasyczne przepisy zawsze smakują dobrze. W rzeczywistości jednak szybko się nudzą i po dłuższym czasie możemy chcieć spróbować czegoś nowego. Kotlety siekane z kurczaka to rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się właśnie w takiej sytuacji. Wystarczy kilka składników, które praktycznie zawsze są w naszej kuchni, aby stworzyć danie o wyjątkowym smaku. Zasmakuje nawet niejadkom.
Kotlety siekane są pyszną oraz prostą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i dla wielu może się okazać wygodniejsze niż smażenie schabowych czy przygotowanie mielonych.
Zaletą kotletów siekanych jest to, że są lekkie i mało kaloryczne. Mięso z kurczaka jest delikatne, a w połączeniu z serem tworzy zwarte i jędrne kotlety — nie musimy się obawiać, że rozpadną się na patelni. Dodatkowym atutem jest ich smak. Zaproponowany przez nas przepis stanowi bazę, z którą można eksperymentować. Doskonale komponuje się z różnymi dodatkowymi składnikami, takimi jak podsmażone pieczarki, cebulka czy aromatyczne przyprawy. Kotlety siekane można przygotowywać na wiele sposobów, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Dzięki formie dania możemy przygotować porcje o wybranym przez nas rozmiarze. Kotlety mogą być spore i stanowić główny element obiadu. Można jednak przygotować je w formie kąsków, które będą idealną przekąską na imprezę czy podróż. Możemy dostosować przepis do naszych preferencji, a kotlety podawać na wiele różnych sposobów. Warto przyrządzić do nich domowy sos lub surówkę.
Zobacz także: Przepis na czaszuszuli przywiozłam z wakacji w Gruzji. Lepszego nie jadłam
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g sera żółtego,
- 80 g kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- dodatkowo: olej do smażenia.
Mięso z kurczaka myjemy, odcinamy skórę oraz chrząstki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski. Ser dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich trzemy na tarce o grubych oczkach, a drugą kroimy w kostkę. Następnie dorzucamy do mięsa. Dodajemy również mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę i mieszamy składniki, aż będą ze sobą dokładnie połączone.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy za pomocą łyżki porcje mięsa. Smażymy z każdej strony ok. 5 minut, aż mięso nie będzie surowe, a kotlety będą rumiane. Gotowe ściągamy z patelni i odkładamy na czysty ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkiem surówki, domowego sosu tzatziki lub czosnkowego.
Źródło: terazgotuje.pl, en.ipepper.org
Zobacz też:
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste
Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta