Reklama
Reklama

Kotlety siekane z kurczaka. Zrobisz szybko i równie szybko zjesz

W teorii klasyczne przepisy zawsze smakują dobrze. W rzeczywistości jednak szybko się nudzą i po dłuższym czasie możemy chcieć spróbować czegoś nowego. Kotlety siekane z kurczaka to rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się właśnie w takiej sytuacji. Wystarczy kilka składników, które praktycznie zawsze są w naszej kuchni, aby stworzyć danie o wyjątkowym smaku. Zasmakuje nawet niejadkom.

Kotlety siekane — dobry pomysł na obiad

Kotlety siekane są pyszną oraz prostą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i dla wielu może się okazać wygodniejsze niż smażenie schabowych czy przygotowanie mielonych.

Zaletą kotletów siekanych jest to, że są lekkie i mało kaloryczne. Mięso z kurczaka jest delikatne, a w połączeniu z serem tworzy zwarte i jędrne kotlety — nie musimy się obawiać, że rozpadną się na patelni. Dodatkowym atutem jest ich smak. Zaproponowany przez nas przepis stanowi bazę, z którą można eksperymentować. Doskonale komponuje się z różnymi dodatkowymi składnikami, takimi jak podsmażone pieczarki, cebulka czy aromatyczne przyprawy. Kotlety siekane można przygotowywać na wiele sposobów, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Dzięki formie dania możemy przygotować porcje o wybranym przez nas rozmiarze. Kotlety mogą być spore i stanowić główny element obiadu. Można jednak przygotować je w formie kąsków, które będą idealną przekąską na imprezę czy podróż. Możemy dostosować przepis do naszych preferencji, a kotlety podawać na wiele różnych sposobów. Warto przyrządzić do nich domowy sos lub surówkę.

Zobacz także: Przepis na czaszuszuli przywiozłam z wakacji w Gruzji. Lepszego nie jadłam

Kotlety siekane z kurczaka — przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g sera żółtego,
  • 80 g kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Mięso z kurczaka myjemy, odcinamy skórę oraz chrząstki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski. Ser dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich trzemy na tarce o grubych oczkach, a drugą kroimy w kostkę. Następnie dorzucamy do mięsa. Dodajemy również mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę i mieszamy składniki, aż będą ze sobą dokładnie połączone.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy za pomocą łyżki porcje mięsa. Smażymy z każdej strony ok. 5 minut, aż mięso nie będzie surowe, a kotlety będą rumiane. Gotowe ściągamy z patelni i odkładamy na czysty ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkiem surówki, domowego sosu tzatziki lub czosnkowego.

Źródło: terazgotuje.pl, en.ipepper.org

Zobacz też:

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne