Reklama
Reklama

Kremowa zupa z młodego kalafiora. Sekretem smaku jest nietypowy składnik

Kalafior ma w kuchni wiele zastosowań. Będzie świetną bazą do przygotowania gęstej, kremowej i przede wszystkim zdrowej zupy. Przepisem na sycący obiad dla całej rodziny podzielił się znany kucharz, którego receptury w mediach społecznościowych śledzi wiele fanów.

Wiosną i latem warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce. Dostarczą organizmowi potrzebnych po zimie witamin i minerałów. Najlepiej przygotować z nich proste dania, przy których zbyt wiele się nie narobimy, a będą cieszyć podniebienie. Pomysłem na kremową zupę z kalafiora podzielił się znany kucharz. 

Kalafior ma nie tylko mnóstwo potasu 

Dlaczego na targu warto wybrać kalafiora? To niskokaloryczne warzywo w 100 gramach zawiera tylko 22 kalorie. Jest źródłem białka, węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczu. Dostarcza błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego. Skorzystają z tego wszyscy, często mierzący się z zaparciami i hemoroidami.

Wśród wartości odżywczych kalafiora nie brakuje też witamin (C, E, K, beta-karotenu oraz tych z grupy B) i minerałów (potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu czy żelaza). Cechuje się niskim indeksem glikemicznym i nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi, dlatego tak chętnie zaleca się go w diecie cukrzyków. 

Kalafior to skarbnica antyoksydantów. Nie tylko opóźniają one procesy starzenia się organizmu, ale też chronią przed wystąpieniem wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżycy czy zawału). Wykazują silne działanie antynowotworowe

Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie warzywa nie jest wskazane osobom z chorobami tarczycy - ze względu na obecność goitrogenów (substancji wolotwórczych). Nie powinni go jeść też wszyscy z zespołem jelita drażliwego oraz stosujący dietę lekkostrawną.

Przepis na kremową zupę kalafiorową

Przepisem na kremową zupę kalafiorową podzielił się Piotr Ogiński, który prowadzi popularny kanał "Kocham gotować" w mediach społecznościowych. Znany kucharz często gotuje proste potrawy, które każdy z nas może odwzorować w swojej kuchni. Tym razem pokazał, jak przygotować pyszny, wiosenny obiad. Kremowa i gęsta zupa kalafiorowa świetnie syci i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Składniki:

  • kalafior,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki sałatkowe (typ A),
  • 2 litry bulionu,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz (do smaku).

Wykonanie:

  1. Obierz kalafiora i podziel na mniejsze różyczki. Jego liście dokładnie umyj i poszatkuj. 
  2. Na maśle klarowanym, w głębokim garnku, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie pokrojony w plasterki czosnek. 
  3. Gdy warzywa się zeszklą, dorzuć pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i wcześniej przygotowane różyczki kalafiora. Całość podmażaj przez kilka minut.
  4. Zalej składniki bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, dodaj liście kalafiora. 
  5. Gdy warzywa zmiękną, zahartuj śmietanę odrobiną gorącej zupy i wlej do garnka. Wymieszaj, udekoruj świeżym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Zaserwuj w głębokich talerzach.

Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @kochamgotowac, gemini.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa