Król imprezy zaskakuje połączeniem smaków. Przepis na sukces każdego przyjęcia
Król imprezy to idealna przekąska na przyjęcie, która od razu zwróci na siebie uwagę gości. Świetnie łączy słodkie aromaty z tymi wytrawnymi. Zaskakuje chrupiącym ciastem i mocno ciągnącym się nadzieniem. Jest sycąca i pełna smaku. Zobacz, jak ją zrobić.
Jeśli szukasz nietypowej przekąski na imprezę, koniecznie wypróbuj przepis na Króla imprezy. Z pewnością podbije serca zaproszonych gości.
Król imprezy to przekąska, która zachwyci gości na każdej domówce, przyjęciu rodzinnym czy spotkaniu w ogrodzie. Jej sercem jest ser camembert ukryty w delikatnym i chrupiącym cieście francuskim, który po upieczeniu staje się cudownie ciągnący i nabiera aksamitnej konsystencji.
U jego boków znajdują się smakowite zawijańce z plasterkami boczku, suszonymi daktylami i świeżymi jabłkami. Dodatek musztardy i miodu oraz posypka z sezamu powoduje, że smak przekąski jest jedyny w swoim rodzaju.
Przypuszczamy, że nigdy wcześniej nie próbowałeś takiej kombinacji składników. Króla imprezy serwuj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest jeszcze gorący i wspaniale się rozpływa. Przygotowanie tej przekąski jest zaskakująco szybkie, więc weź pod uwagę, że po pierwszej porcji goście z pewnością będą prosić o więcej.
Jesteś przekonany do wypróbowania wyjątkowej przekąski? Przepis na Króla imprezy znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375 g każde)
- 2 łyżki łagodnej musztardy (np. miodowej)
- 2 łyżki miodu płynnego
- ok. 150 g surowego boczku w plasterkach
- jabłko
- ok. 15 suszonych daktyli bez pestek
- ser camembert (125 g)
- 2 łyżki ziaren białego sezamu
- sól i czarny pieprz
- świeży koperek do dekoracji
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Połącz musztardę i miód, aby uzyskać gładką konsystencję. Na dużej blasze piekarnika ułóż arkusz papieru do pieczenia i połóż na niej pierwszy arkusz ciasta francuskiego. W cieście wytnij duży okrąg o średnicy ok. 25 cm, posmaruj go mieszanką miodu oraz musztardy i umieść ser camembert na środku okręgu. Promieniście, wokół sera, ułóż plasterki boczku, a na nich naprzemiennie suszone daktyle oraz obrane i pokrojone w słupki jabłka. Jeśli nie lubisz daktyli, możesz użyć suszoną żurawinę.
Przykryj drugim arkuszem ciasta tak, aby w pełni zakryć całość. Obetnij końce drugiego ciasta - uważaj, krawędzie pierwszego i drugiego ciasta muszą się ze sobą stykać. Następnie wytnij ok.2,5-3 cm paski ciasta, zaczynając od krawędzi sera, aż do końca ciasta. Staraj się to robić tak, aby w każdej wyciętej części był jeden daktyl i fragment jabłka. Wykonaj wycięcia dookoła sera, aby stworzyć promienisty wzór. Wycięte paski skręć w spirale, a górę całej przekąski posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu.
Wstaw blachę z ciastem do pieca i trzymaj ok. 25 minut, aby uzyskać złoty kolor. Upieczonego Króla imprezy wyjmij z piekarnika, posyp świeżo posiekanym koperkiem i serwuj. Odrywaj boczne zawijańce i zanurzaj je w ciągnącym, serowym środku. Możesz także użyć noża i smarować chrupiące spiralki roztopionym serem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut