Reklama
Reklama

Król imprezy zaskakuje połączeniem smaków. Przepis na sukces każdego przyjęcia

Król imprezy to idealna przekąska na przyjęcie, która od razu zwróci na siebie uwagę gości. Świetnie łączy słodkie aromaty z tymi wytrawnymi. Zaskakuje chrupiącym ciastem i mocno ciągnącym się nadzieniem. Jest sycąca i pełna smaku. Zobacz, jak ją zrobić.

Jeśli szukasz nietypowej przekąski na imprezę, koniecznie wypróbuj przepis na Króla imprezy. Z pewnością podbije serca zaproszonych gości.

Król imprezy 

Król imprezy to przekąska, która zachwyci gości na każdej domówce, przyjęciu rodzinnym czy spotkaniu w ogrodzie. Jej sercem jest ser camembert ukryty w delikatnym i chrupiącym cieście francuskim, który po upieczeniu staje się cudownie ciągnący i nabiera aksamitnej konsystencji. 

U jego boków znajdują się smakowite zawijańce z plasterkami boczku, suszonymi daktylami i świeżymi jabłkami. Dodatek musztardy i miodu oraz posypka z sezamu powoduje, że smak przekąski jest jedyny w swoim rodzaju. 

Przypuszczamy, że nigdy wcześniej nie próbowałeś takiej kombinacji składników. Króla imprezy serwuj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest jeszcze gorący i wspaniale się rozpływa. Przygotowanie tej przekąski jest zaskakująco szybkie, więc weź pod uwagę, że po pierwszej porcji goście z pewnością będą prosić o więcej. 

Król imprezy - przepis

Jesteś przekonany do wypróbowania wyjątkowej przekąski? Przepis na Króla imprezy znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375 g każde) 
  • 2 łyżki łagodnej musztardy (np. miodowej) 
  • 2 łyżki miodu płynnego 
  • ok. 150 g surowego boczku w plasterkach 
  • jabłko 
  • ok. 15 suszonych daktyli bez pestek 
  • ser camembert (125 g) 
  • 2 łyżki ziaren białego sezamu 
  • sól i czarny pieprz 
  • świeży koperek do dekoracji 

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Połącz musztardę i miód, aby uzyskać gładką konsystencję. Na dużej blasze piekarnika ułóż arkusz papieru do pieczenia i połóż na niej pierwszy arkusz ciasta francuskiego. W cieście wytnij duży okrąg o średnicy ok. 25 cm, posmaruj go mieszanką miodu oraz musztardy i umieść ser camembert na środku okręgu. Promieniście, wokół sera, ułóż plasterki boczku, a na nich naprzemiennie suszone daktyle oraz obrane i pokrojone w słupki jabłka. Jeśli nie lubisz daktyli, możesz użyć suszoną żurawinę. 

Przykryj drugim arkuszem ciasta tak, aby w pełni zakryć całość. Obetnij końce drugiego ciasta - uważaj, krawędzie pierwszego i drugiego ciasta muszą się ze sobą stykać. Następnie wytnij ok.2,5-3 cm paski ciasta, zaczynając od krawędzi sera, aż do końca ciasta. Staraj się to robić tak, aby w każdej wyciętej części był jeden daktyl i fragment jabłka. Wykonaj wycięcia dookoła sera, aby stworzyć promienisty wzór. Wycięte paski skręć w spirale, a górę całej przekąski posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. 

Wstaw blachę z ciastem do pieca i trzymaj ok. 25 minut, aby uzyskać złoty kolor. Upieczonego Króla imprezy wyjmij z piekarnika, posyp świeżo posiekanym koperkiem i serwuj. Odrywaj boczne zawijańce i zanurzaj je w ciągnącym, serowym środku. Możesz także użyć noża i smarować chrupiące spiralki roztopionym serem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza