Królowa sałatek deserowych. Połączenie składników zwala z nóg
Można powiedzieć, że Sałatka Kongresowa to elegancki deser w formie przystawki. Łączy w sobie słodycz winogron i aksamitność serka śmietankowego. W przepisie wykorzystuje się zarówno zielone, jak i czerwone winogrona, co sprawia, że wygląda wyjątkowo apetycznie. Całość posypuje się pokruszonymi orzechami i dodatkami. To szybki, ale bardzo efektowny sposób na przekąskę.
Sałatka Kongresowa to pyszne i piękne danie z czerwonymi i zielonymi winogronami. Delikatny, kremowy dressing ożywia je i dodaje im niebywałej słodyczy. Orzechy włoskie i brązowy cukier dodają chrupkości, a wanilia wspaniale pasuje do tego niezwykłego połączenia. Sałatka jest jednocześnie orzeźwiająca i lekka, idealna na upalne dni.
Świetnie sprawdzi się też jako szybki lunch czy też kolacja z rodziną i przyjaciółmi. I choć z pewnością to danie nie należy do polecanych osobom na diecie redukcyjnej, to czasem warto popełnić mały grzech. Jeśli jednak chcesz, możesz sałatkę dosłodzić erytrolem, a w dressingu użyć produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.
Składniki:
- kilogram winogron czerwonych bez pestek,
- kilogram winogron zielonych bez pestek,
- 220 g serka śmietankowego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 150 g orzechów włoskich,
- 100 g cukru,
- 100 g brązowego cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób wykonania:
Umyj winogrona i osusz je.
W dużej misce utrzyj serek śmietankowy ze śmietaną, białym cukrem i wanilią. Dodaj mieszaninę do owoców i całość dobrze wymieszaj.
Orzechy włoskie posiekaj nierówno, pozostawiając większe kawałki. Rozsyp je na wierzchu sałatki, a następnie posyp równomiernie brązowym cukrem.
Wstaw sałatkę kongresową do lodówki na ok. 30 minut. Podawaj na zimno.
Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski
Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend