Reklama
Reklama

Królowa sałatek deserowych. Połączenie składników zwala z nóg

Można powiedzieć, że Sałatka Kongresowa to elegancki deser w formie przystawki. Łączy w sobie słodycz winogron i aksamitność serka śmietankowego. W przepisie wykorzystuje się zarówno zielone, jak i czerwone winogrona, co sprawia, że wygląda wyjątkowo apetycznie. Całość posypuje się pokruszonymi orzechami i dodatkami. To szybki, ale bardzo efektowny sposób na przekąskę.

Sałatka Kongresowa - co to jest?

Sałatka Kongresowa to pyszne i piękne danie z czerwonymi i zielonymi winogronami. Delikatny, kremowy dressing ożywia je i dodaje im niebywałej słodyczy. Orzechy włoskie i brązowy cukier dodają chrupkości, a wanilia wspaniale pasuje do tego niezwykłego połączenia. Sałatka jest jednocześnie orzeźwiająca i lekka, idealna na upalne dni. 

Świetnie sprawdzi się też jako szybki lunch czy też kolacja z rodziną i przyjaciółmi. I choć z pewnością to danie nie należy do polecanych osobom na diecie redukcyjnej, to czasem warto popełnić mały grzech. Jeśli jednak chcesz, możesz sałatkę dosłodzić erytrolem, a w dressingu użyć produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. 

Reklama

Sałatka Kongresowa - przepis

Składniki:

  • kilogram winogron czerwonych bez pestek,
  • kilogram winogron zielonych bez pestek, 
  • 220 g serka śmietankowego, 
  • 150 ml śmietany 18%, 
  • 150 g orzechów włoskich, 
  • 100 g cukru, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób wykonania:

Umyj winogrona i osusz je. 

W dużej misce utrzyj serek śmietankowy ze śmietaną, białym cukrem i wanilią. Dodaj mieszaninę do owoców i całość dobrze wymieszaj. 

Orzechy włoskie posiekaj nierówno, pozostawiając większe kawałki. Rozsyp je na wierzchu sałatki, a następnie posyp równomiernie brązowym cukrem.  

Wstaw sałatkę kongresową do lodówki na ok. 30 minut. Podawaj na zimno. 

Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski

Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | owoce