Reklama
Reklama

Kruche ciasteczka z marmoladą. Upiecz dla bliskich jako prezent pod choinkę

Aromatyczne, chrupiące, pachnące przyprawą korzenną - a w środku piękne owocowe „okienko”. Kruche ciasteczka z marmoladą są idealne na święta albo jako prezent w ładnym pudełku. Zainspirowane austriackim wypiekiem Linzer Augen, jednak w naszym przepisie z cynamonowym twistem.

Linzer Augen - przepis na kruche ciasteczka z marmoladą

Linzer Augen to klasyczne i przy okazji przepiękne ciasteczka bożonarodzeniowe. Ich historia sięga Austrii, a nazwa odnosi się do słynnego tortu Linzer - kruchego wypieku z migdałami i marmoladą. Ciasteczka mają charakterystyczny "okienkowy" kształt - złożone są z dwóch kruchych krążków (lub gwiazdek), z których w górnym wycięte jest małe oczko, serduszko czy gwiazdka. Po upieczeniu oba łączy się ze sobą warstwą gęstej marmolady malinowej lub porzeczkowej, która apetycznie prześwituje przez otwór. Są maślane, delikatne i proste w przygotowaniu - idealne do świątecznej herbaty. W naszym przepisie ciasteczka mają nieco inny smak - są cynamonowe, a nie migdałowe.

Reklama

Ciasteczka z marmoladą - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 150 g masła, 
  • jajko, 
  • opakowanie cukru cynamonowego, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki marmolady (do nadziewania), 
  • kilkanaście połówek orzechów włoskich - opcjonalnie do dekoracji.

Sposób wykonania:

1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier cynamonowy, cynamon i szczyptę soli. Dodaj posiekane zimne masło i jajko. Zagnieć szybko gładkie, jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Wykrawaj ciasteczka foremką (np. serduszka, kółka, gwiazdki). Połowę ciastek odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W drugiej połowie ciastek wytnij "okienka" (np. foremką). Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż delikatnie się zezłocą. 

3. Wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

4. Pełne ciasteczka posmaruj cienką warstwą marmolady. Przykryj ciasteczkami z okienkiem, delikatnie dociskając. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Deser bez cukru, który w jelitach robi porządki. Poprawia nastrój, pamięć i koncentrację

Świąteczne ciasto z makiem. Przepis mam od ciotki z Poznania, przez lata trzymała go w tajemnicy

Nazwa tego ciasta rozbawi każdego. Twoi goście pokochają za kokosowy smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasteczka | słodycze | desery | Boże Narodzenie | impreza