Kruche ciasto, kwaskowate jagody, puszysta beza. Jagodowa Delicja będzie królować na stole
Jagodowa Delicja jest połączeniem kruchego ciasta, kwaskowych jagód i puszystej bezy z chrupiącą skórką. To prawdziwy rarytas dla wielbicieli owoców leśnych. Doskonale sprawdzi się podczas świąt oraz innych okazji.
Nie możesz zdecydować się, co najbardziej lubisz - kruchą bezę, kwaskowate owoce czy kruche ciasto? Nie musisz wybierać. Oto przepis, który łączy w sobie wszystkie te elementy, dzięki czemu powstaje perfekcyjna całość. Deser, z którym kawa i herbata będą smakować jak nigdy wcześniej.
Jagodowa Delicja idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Nadarza się okazja, żeby wypróbować tę recepturę. Jeśli zrobisz ją raz, na pewno chętnie będziesz do niej wracać.
Do przygotowania ciasta Jagodowa Delicja potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 60 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 150 g drobnego cukru (+ do posłodzenia jagód),
- 400 g jagód mrożonych,
- 3 łyżki kaszy manny.
Oddziel białka od żółtek. Połącz w misce mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Jeśli po połączeniu składników uznasz, że ciasto jest zbyt suche i sypkie, dodaj nieco kwaśnej śmietany. Z ciasta uformuj kulę, owiń ja folią spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
Ubij białka z cukrem i szczyptą soli. Połącz wszystkie składniki od razu. Ubijaj przez około 10 minut mikserem na średnich obrotach. Nie uzyskasz sztywnej piany, ale gęstą kremową masę.
Wyłóż schłodzonym ciastem dno blaszki o wymiarach 24x24 cm. Ponakłuwaj je widelcem. Na cieście rozsyp równomiernie kaszę mannę (wchłonie nadmiar soku z jagód), a następnie – jagody. Jeśli lubisz słodkości, a korzystasz z dość kwaśnych owoców, możesz dodatkowo zasypać je 2-3 łyżkami cukru. Na warstwę jagód wyłóż warstwę białek i wyrównaj.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut – beza powinna zarumienić się z wierzchu. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia (przy lekko uchylonych drzwiczkach).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Marynowane śledzie wigilijne. Delikatna przekąska lub baza do sałatek
Przepis na śledzie od Bożeny Dykiel. Miękkie, delikatne i rozpływają się w pysznym sosie