-->
Reklama
Reklama

Kruche ciasto, masa jabłkowa i twarogowa. Pyszne ciasto na niedzielę

W niedzielę po południu spodziewasz się gości, ale nie masz ich czym poczęstować? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto na niedzielę. Łączy w sobie pyszną jabłkową i twarogową masę, a także maślany kruchy spód i kruszonkę. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć, na pewno usłyszysz pytania o dokładkę.

Czasem masz ochotę na domowe ciasto, ale nie potrafisz się zdecydować, czy upiec to z jabłkami, czy może postawić na sernik. Pyszne ciasto na niedzielę łączy w sobie wszystko to, co najlepsze, w każdym z wypieków. Jest idealnym połączeniem ciasta kruchego, słodko-kwaśnej masy jabłkowej, oraz lekkiej i kremowej masy twarogowej. Taki deser na pewno zasmakuje wszystkim gościom, którzy wpadną w odwiedziny.

Sprawdź także: Konkretny sernik na kruchym cieście. Smakuje jak u babci na wsi

Reklama

Przepis na pyszne ciasto na niedzielę

Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o wymiarach 20x30 cm.

Składniki na ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka + białko.  

Składniki na kruszonkę: 

  • 150 g mąki, 
  • 75 g cukru, 
  • 100 g zimnego masła.  

Składniki na masę twarogową: 

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 125 ml śmietany kremówki 36 proc., 
  • 1 żółtko + 2 białka, 
  • 75 g cukru, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • skórka otarta z ½ cytryny. 

Składniki na masę jabłkową: 

  • 500 g jabłek, 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki imbiru.

Jak zrobić pyszne ciasto na niedzielę? 

Umieść wszystkie składniki - z wyjątkiem białka - na kruche ciasto (masło - pokrojone w kostkę) w dużej misce. Zagnieć energicznie na jednolitą masę. Wyłóż nią dno blachy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw blachę do lodówki. 

Umieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę (masło pokrojone w kostkę). Wymieszaj składniki dłonią, ale nie zagniataj ich na jednolite ciasto. Gdy uzyskasz grube okruchy, wstaw kruszonkę do lodówki. 

Ponakłuwaj schłodzone ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj rozkłóconym białkiem. Nie wyłączaj piekarnika. 

Połącz w misce wszystkie składniki - z wyjątkiem białek - na masę twarogową. Zmiksuj tak, by masa stała się jednolita. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w masę. 

Rozprowadź równomiernie masę twarogową na podpieczonym spodzie. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut. 

Obierz jabłka i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z cukrem i przyprawami. Od razu wyłóż jabłka na podpieczona masę serową. Przysyp schłodzoną kruszonką. Piecz jeszcze przez 15-20 minut - aż kruszonka się zarumieni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie cynamon, nie kardamon. Ten modny dodatek do porannej kawy poprawia wygląd skóry i włosów, dodaje energii

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta