Kruche ciasto, masa jabłkowa i twarogowa. Pyszne ciasto na niedzielę
W niedzielę po południu spodziewasz się gości, ale nie masz ich czym poczęstować? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto na niedzielę. Łączy w sobie pyszną jabłkową i twarogową masę, a także maślany kruchy spód i kruszonkę. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć, na pewno usłyszysz pytania o dokładkę.
Czasem masz ochotę na domowe ciasto, ale nie potrafisz się zdecydować, czy upiec to z jabłkami, czy może postawić na sernik. Pyszne ciasto na niedzielę łączy w sobie wszystko to, co najlepsze, w każdym z wypieków. Jest idealnym połączeniem ciasta kruchego, słodko-kwaśnej masy jabłkowej, oraz lekkiej i kremowej masy twarogowej. Taki deser na pewno zasmakuje wszystkim gościom, którzy wpadną w odwiedziny.
Sprawdź także: Konkretny sernik na kruchym cieście. Smakuje jak u babci na wsi
Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o wymiarach 20x30 cm.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 60 g cukru pudru,
- 2 żółtka + białko.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki,
- 75 g cukru,
- 100 g zimnego masła.
Składniki na masę twarogową:
- 250 g twarogu półtłustego,
- 125 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- 1 żółtko + 2 białka,
- 75 g cukru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- skórka otarta z ½ cytryny.
Składniki na masę jabłkową:
- 500 g jabłek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru.
Umieść wszystkie składniki - z wyjątkiem białka - na kruche ciasto (masło - pokrojone w kostkę) w dużej misce. Zagnieć energicznie na jednolitą masę. Wyłóż nią dno blachy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw blachę do lodówki.
Umieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę (masło pokrojone w kostkę). Wymieszaj składniki dłonią, ale nie zagniataj ich na jednolite ciasto. Gdy uzyskasz grube okruchy, wstaw kruszonkę do lodówki.
Ponakłuwaj schłodzone ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj rozkłóconym białkiem. Nie wyłączaj piekarnika.
Połącz w misce wszystkie składniki - z wyjątkiem białek - na masę twarogową. Zmiksuj tak, by masa stała się jednolita. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w masę.
Rozprowadź równomiernie masę twarogową na podpieczonym spodzie. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut.
Obierz jabłka i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z cukrem i przyprawami. Od razu wyłóż jabłka na podpieczona masę serową. Przysyp schłodzoną kruszonką. Piecz jeszcze przez 15-20 minut - aż kruszonka się zarumieni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc
Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy