Reklama
Reklama

Kruche ciasto, masa jabłkowa i twarogowa. Pyszne ciasto na niedzielę

W niedzielę po południu spodziewasz się gości, ale nie masz ich czym poczęstować? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto na niedzielę. Łączy w sobie pyszną jabłkową i twarogową masę, a także maślany kruchy spód i kruszonkę. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć, na pewno usłyszysz pytania o dokładkę.

Czasem masz ochotę na domowe ciasto, ale nie potrafisz się zdecydować, czy upiec to z jabłkami, czy może postawić na sernik. Pyszne ciasto na niedzielę łączy w sobie wszystko to, co najlepsze, w każdym z wypieków. Jest idealnym połączeniem ciasta kruchego, słodko-kwaśnej masy jabłkowej, oraz lekkiej i kremowej masy twarogowej. Taki deser na pewno zasmakuje wszystkim gościom, którzy wpadną w odwiedziny.

Sprawdź także: Konkretny sernik na kruchym cieście. Smakuje jak u babci na wsi

Reklama

Przepis na pyszne ciasto na niedzielę

Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o wymiarach 20x30 cm.

Składniki na ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła, 
  • 60 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka + białko.  

Składniki na kruszonkę: 

  • 150 g mąki, 
  • 75 g cukru, 
  • 100 g zimnego masła.  

Składniki na masę twarogową: 

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 125 ml śmietany kremówki 36 proc., 
  • 1 żółtko + 2 białka, 
  • 75 g cukru, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • skórka otarta z ½ cytryny. 

Składniki na masę jabłkową: 

  • 500 g jabłek, 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki imbiru.

Jak zrobić pyszne ciasto na niedzielę? 

Umieść wszystkie składniki - z wyjątkiem białka - na kruche ciasto (masło - pokrojone w kostkę) w dużej misce. Zagnieć energicznie na jednolitą masę. Wyłóż nią dno blachy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw blachę do lodówki. 

Umieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę (masło pokrojone w kostkę). Wymieszaj składniki dłonią, ale nie zagniataj ich na jednolite ciasto. Gdy uzyskasz grube okruchy, wstaw kruszonkę do lodówki. 

Ponakłuwaj schłodzone ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj rozkłóconym białkiem. Nie wyłączaj piekarnika. 

Połącz w misce wszystkie składniki - z wyjątkiem białek - na masę twarogową. Zmiksuj tak, by masa stała się jednolita. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w masę. 

Rozprowadź równomiernie masę twarogową na podpieczonym spodzie. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika na około 20 minut. 

Obierz jabłka i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj z cukrem i przyprawami. Od razu wyłóż jabłka na podpieczona masę serową. Przysyp schłodzoną kruszonką. Piecz jeszcze przez 15-20 minut - aż kruszonka się zarumieni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta