Reklama
Reklama

Konkretny sernik na kruchym cieście. Smakuje jak u babci na wsi

​Puszysty, konkretny i pełny smaku. Właśnie taki jest klasyczny sernik wiejski. Zdecydowanie różni się od modnych dziś, lekkich wypieków, takich jak sernik baskijski czy nowojorski. W przepisie znajdziesz tłusty twaróg oraz dużą ilość jaj. Ciasto to jest idealną propozycją na wszystkie imprezy, a nawet na świąteczny stół.

Najlepsi cukiernicy do tworzenia swoich wypieków nie boją się używać sporej ilości masła, jaj, śmietany, cukru, czy pełnotłustego twarogu. Jeżeli także wyznajesz zasadę, że najlepsze ciasta to te, którym daleko do bycia dietetycznymi, na najbliższy weekend, lub zbliżającą się wizytę gości, przygotuj sernik wiejski. Ten pyszny deser jest kremowy i bardzo sycący. Sprawdź, jak gi zrobić. 

Sprawdź także: Nie wymaga pieczenia, a smakuje obłędnie. Miłośnicy tiramisu będą się zajadać

Reklama

Przepis na sernik wiejski 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepszym wyborem będzie forma o wymiarach 25 × 40 cm.

Składniki na spód: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 150 g zimnego masła, 
  • 2 żółtka + 1 białko, 
  • szczypta soli.

Składniki na masę twarogową: 

  • 1 kg tłustego twarogu,  
  • 10 jajek + 1 białko, 
  • 250 g cukru, 
  • 400 ml śmietany kremówki (30 proc.),
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (3x40 g), 
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • szczypta soli.

Jak zrobić sernik wiejski? 

Ogrzej wszystkie składniki na masę twarogową do temperatury pokojowej.  

Przygotuj spód sernika. Połącz mąkę z cukrem pudrem. Przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesieka i wszystkie składniki długim nożem. Dodaj żółtka i szczyptę soli. Zagnieć całość na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę i przełóż na co najmniej pół godziny do lodówki. 

Wylep ciastem dno blachy o wymiarach 25x40 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, a następnie Posmaruj jego powierzchnię rozkłóconym białkiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut - aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Wyjmij ciasto z piekarnika. Odstaw do przestudzenia. Nie wyłączaj piekarnika - zmniejsz temperaturę do 165°C. Ustaw na jego dnie naczynie żaroodporne z gorącą wodą. 

Przygotuj masę twarogową. Zmiel trzykrotnie twaróg. Aby uprościć sobie pracę, możesz zblendować go na gładką masę. Następnie wymieszaj ją dokładnie ze śmietaną. 

Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę. Wmieszaj w nią proszek na budyń i skórkę otartą z cytryny. Białka (z 11 jaj) ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W połowie ubijania partiami dosyp do niej resztę cukru. 

Połącz zmielony twaróg z masą z żółtek. Delikatnie, partiami wymieszaj w masę pianę z białek. 

Przelej masę twarogową na podpieczony spód. Wstaw formę do piekarnika (poziom nad naczyniem wypełnionym wodą). Piecz przez 80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do wystudzenia.  

Upieczony sernik przełóż na kilka godzin do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza pasta do chleba, syci i dba o zdrowe kości. Mózg lepiej pracuje, odporność rośnie

Zalewam jabłka masą budyniową. Szarlotka szyba do zrobienia, pyszna i idealna na jesienne chłody

W PRL-u było hitem każdej domówki. Nazwa tego ciasta idealnie oddaje jego smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | serniki