Kruche, maślane i malinowe. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało
Ciasto Marzyciel to spełnienie słodkich pragnień każdego miłośnika owocowych wypieków. Kruche, maślane ciasto skrywa warstwę aromatycznego dżemu, który nadaje mu lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Proste w przygotowaniu idealnie wpisuje się w klimat sezonowych, letnich deserów.
Ciasto Marzyciel to delikatne w smaku, kruche ciasto obtaczające warstwę dżemu malinowego. Wypiek świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy czy herbaty, jak i na piknik lub grilla. Idealnie smakuje na ciepło z gałką lodów, jak i na zimno, udekorowane bitą śmietaną.
Jest też niesamowicie szybkie i proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w domowej spiżarce. Dużą zaletą jest możliwość zmiany dżemu z malinowego na dowolnie inny, który najbardziej lubisz. Ciekawe może być również połączenie wielu przetworów owocowych, dzięki czemu każdy znajdzie swój ulubiony kawałek.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 100 g cukru,
- 200 g gęstego dżemu malinowego lub innego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
Masło rozpuść i ostudź.
Do miski wlej masło i dodaj cukier. Ubijaj całość przez minutę, odstaw na kolejną minutę i wymieszaj ponownie.
Dodaj sól, proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Wymieszaj całość widelcem. Masa powinna być dość sucha i przypominać grube okruchy.
Odłóż jedną szklankę ciasta na późniejszą kruszonkę.
Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż główną częścią masy, dociskając ją dobrze kubkiem lub widelcem.
Na cieście rozsmaruj równomiernie dżem. Posyp wierzch odłożonym wcześniej ciastem, używając go jak kruszonkę.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Ciasto Marzyciel wyjmij i pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut. Wyjmij do ostygnięcia. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób, póki jest sezon. Najpyszniejszy chleb, bez wyrabiania, gotowy w mniej niż godzinę
Najlepszy obiad na piątek. Zapach tych placuszków zwabi wszystkich domowników do kuchni
Świetny patent na przechowywanie borówek długi czas. I to bez mrożenia