Kultowa zapiekanka z bagietki. Dobro luksusowe z PRL-u
Zapiekanka to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Przyrządzona na chrupiącym pieczywie, z dużą liczbą dodatków, porządnie syci. Do tego nigdy się nie nudzi, jeśli co jakiś czas zmieniasz użyte składniki. Dziś pokażemy ci, jak zrobić kultową, tradycyjną zapiekankę z bagietki, którą serwowano w PRL-u.
Zapiekanka z bagietki to kultowe danie - zrobiła karierę u schyłku PRL jako pierwsze w Polsce danie typu fast food. Do dziś nie traci nad Wisłą na popularności, a nawet stała się sporą atrakcją turystyczną dla obcokrajowców, ponieważ podobnych przekąsek nie serwuje się za granicą. Przekonaj się, jak łatwo i szybko możesz przyrządzić taką zapiekankę w domowych warunkach. Świetnie nadaje się do tego wczorajsza bagietka, która odzyska świeżość i chrupkość.
Składniki:
- półbagietka (lub połowa zwykłej),
- 250 g pieczarek,
- 75 g sera mozzarella,
- 75 g salami lub szynki (opcjonalnie),
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- łyżeczka suszonego oregano,
- garść świeżych ziół,
- sól i pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia),
- ketchup.
Sposób wykonania:
Pokrój cebulę w piórka. Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż do chwili, gdy z pieczarek odparuje nadmiar wody. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Przekrój bagietkę wzdłuż na pół. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj z masłem i oregano. Posmaruj masłem czosnkowym bagietkę. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200°C - bagietka powinna się zarumienić.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Oprósz bagietkę około połową sera. Jeśli przygotowujesz zapiekankę z wędliną, na serze ułóż jej plasterki przycięte do rozmiaru bagietki. Następnie na połówkach bagietki rozprowadź równomiernie podsmażone pieczarki z cebulą. Całość oprósz resztą sera.
Wstaw bagietkę z powrotem do piekarnika na około 7-8 minut. Podawaj zapiekankę polaną ketchupem i posypaną posiekanymi ziołami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut