Reklama
Reklama

Kultowa zapiekanka z bagietki. Dobro luksusowe z PRL-u

Zapiekanka to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Przyrządzona na chrupiącym pieczywie, z dużą liczbą dodatków, porządnie syci. Do tego nigdy się nie nudzi, jeśli co jakiś czas zmieniasz użyte składniki. Dziś pokażemy ci, jak zrobić kultową, tradycyjną zapiekankę z bagietki, którą serwowano w PRL-u.

Pierwszy fast food w Polsce

Zapiekanka z bagietki to kultowe danie - zrobiła karierę u schyłku PRL jako pierwsze w Polsce danie typu fast food. Do dziś nie traci nad Wisłą na popularności, a nawet stała się sporą atrakcją turystyczną dla obcokrajowców, ponieważ podobnych przekąsek nie serwuje się za granicą. Przekonaj się, jak łatwo i szybko możesz przyrządzić taką zapiekankę w domowych warunkach. Świetnie nadaje się do tego wczorajsza bagietka, która odzyska świeżość i chrupkość.  

Jak zrobić zapiekanki z bagietki?

Składniki: 

  • półbagietka (lub połowa zwykłej),
  • 250 g pieczarek, 
  • 75 g sera mozzarella,  
  • 75 g salami lub szynki (opcjonalnie), 
  • 1/2 cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miękkiego masła, 
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • garść świeżych ziół, 
  • sól i pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia), 
  • ketchup. 

Sposób wykonania: 

Pokrój cebulę w piórka. Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż do chwili, gdy z pieczarek odparuje nadmiar wody. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. 

Przekrój bagietkę wzdłuż na pół. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj z masłem i oregano. Posmaruj masłem czosnkowym bagietkę. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200°C - bagietka powinna się zarumienić. 

Zetrzyj mozzarellę na tarce o grubych oczkach. Oprósz bagietkę około połową sera. Jeśli przygotowujesz zapiekankę z wędliną, na serze ułóż jej plasterki przycięte do rozmiaru bagietki. Następnie na połówkach bagietki rozprowadź równomiernie podsmażone pieczarki z cebulą. Całość oprósz resztą sera.

Wstaw bagietkę z powrotem do piekarnika na około 7-8 minut. Podawaj zapiekankę polaną ketchupem i posypaną posiekanymi ziołami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kuchnia polska