Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń
Wiele deserów z PRL-u do dziś cieszy się sympatią Polaków. Choć nie są już dostępne w menu restauracji czy w ofercie cukierni, to wciąż chętnie pieczemy je w domu. Tak jest na przykład z okazałym ciastem Metrowiec. Przepis na mistrzowski wypiek znajdziesz w artykule.
Krem sułtański, blok czekoladowy, Fale Dunaju albo Wuzetka - wszystkie desery z PRL-u do dziś uchodzą za kultowe, a wielu Polaków szuka sprawdzonych receptur na dawne specjały. Wśród szlagierów minionej epoki nie może zabraknąć także ciasta Metrowiec. Przepis jest prosty, a składniki do kupienia w osiedlowym sklepie. Można więc śmiało brać się za pieczenie.
Metrowiec cieszył się dużą popularnością w PRL-u, szczególnie w latach 70. i 80. XX wieku. Wyróżniał się charakterystycznym wyglądem, od którego najpewniej pochodzi jego nazwa. Ciasto, po złożeniu dwóch warstw biszkoptu i przełożeniu ich kremem, osiągało sporą długość, często zbliżoną do metra. Ciekawy wygląd ciasta oraz sposób jego krojenia po ukosie, wielu osobom kojarzył się również z dawną, składaną, metrową miarką.
Ten deser z PRL-u to wypiek z jasnego i ciemnego ciasta biszkoptowego, które przełożone są kremem budyniowym. Często z wierzchu dekorowano go też polewą czekoladową. Był prosty do przyrządzenia i przede wszystkim zrobiony z łatwo dostępnych wówczas składników.
Kultowy wypiek różnił się od słodyczy, które sprzedawano wówczas w cukierniach. Dzięki kremowej masie był wilgotny i delikatny. Okazały rozmiar deseru sprawdzał się na imieninach, prywatkach i rodzinnych uroczystościach. Z jednego Metrowca można było wykroić wiele porcji.
Przeczytaj też: Tak wyglądało życie kobiety pracującej. Gospodyni domowa w PRL
Choć przepis na ciasto Metrowiec jest długi jak sam wypiek, to nie wymaga spektakularnych umiejętności cukierniczych. Po prostu złożony jest z dwóch rodzajów ciasta, kremu i polewy, które trzeba oddzielnie przygotować. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę na klasyczny deser z PRL-u.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- szklanka cukru białego,
- 8 łyżek wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao gorzkiego,
- 8 łyżek oleju (rzepakowego),
- łyżeczka octu.
Ciasto jasne:
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- szklanka cukru białego,
- 8 łyżek wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 łyżek oleju (rzepakowego),
- łyżeczka octu.
Krem:
- 3/4 szklanki cukru białego,
- cukier wanilinowy,
- 1,5 szklanki mleka 2%,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki skrobii ziemniaczanej,
- 250 g masła 82%.
Polewa czekoladowa:
- tabliczka mlecznej czekolady,
- 125 ml płynnej śmietanki 30%.
Sposób wykonania:
Na początku przygotuj jasne ciasto. W głębszej misce 2 jajka i 2 żółtka ubij z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę (białka odłóż na później). Wlej wodę i olej, wsyp proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia. Odłożone białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Do miski z pozostałymi składnikami przesiej mąkę, ostrożnie przełóż pianę z białek. Wlej też łyżeczkę octu. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia w jednolitą masę. Przełóż do natłuszczonej masłem formy z półokrągłym dnem (o wymiarach 30 x 10 cm). Piecz przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Następnie w identyczny sposób i w osobnej misce przygotuj ciasto kakaowe. Dopiero na etapie przesiewania mąki, wsyp też kakao, dodaj pianę i ocet. Wymieszaj delikatnie, aby powstała kakaowa masa. Przelej do natłuszczonej masłem formy z półokrągłym dnem (o wymiarach 30 x 10 cm). Piecz przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Gdy oba ciasta ostygną, zrób krem, którym je przełożysz. W rondelku szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, aż do całkowitego rozpuszczenia. W międzyczasie mąkę i skrobię rozdrobnij w pozostałej części mleka (pół szklanki). Gdy mleko w rondlu będzie wrzało, zalej przygotowaną miksturą. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw, aż wystygnie. Następnie zmiksuj masło i dodawaj chłodny budyń. Ucieraj, aż powstanie kremowa masa.
Złóż Metrowca. Ciasta - jasne i kakaowe - krój w plastry o około 1,5 cm grubości. Potem układaj - plaster ciasta jasnego posmaruj z jednej strony masą, następnie dociśnij plaster ciasta ciemnego. Ustaw zaokrągloną częścią ciasta do góry i znowu przełóż kremem. Dociśnij plaster jasnego ciasta, przełóż kremem i dołóż plaster ciasta kakaowego. Układaj w ten sposób, aż do wykończenia składników. Włóż do lodówki, aby Metrowiec stężał.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Pokrusz czekoladę do garnka i ustaw na małym palniku. Szybko zalej płynną śmietanką i mieszaj do połączenia w gładką polewę. Wyłącz ogień i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Wyjmij ciasto z lodówki, polej równomiernie z wierzchu schłodzoną czekoladą. Wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła. Podawaj po kilku godzinach chłodzenia (najlepiej całej nocy). Pamiętaj, że metrowca kroi się po skosie - podobnie jak bagietkę na kanapeczki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia
Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie
Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona