Reklama
Reklama

Kultowe ciasto z czasów PRL-u. Puszysty, delikatny biszkopt i kremowy budyń

Wiele deserów z PRL-u do dziś cieszy się sympatią Polaków. Choć nie są już dostępne w menu restauracji czy w ofercie cukierni, to wciąż chętnie pieczemy je w domu. Tak jest na przykład z okazałym ciastem Metrowiec. Przepis na mistrzowski wypiek znajdziesz w artykule.

Krem sułtański, blok czekoladowy, Fale Dunaju albo Wuzetka - wszystkie desery z PRL-u do dziś uchodzą za kultowe, a wielu Polaków szuka sprawdzonych receptur na dawne specjały. Wśród szlagierów minionej epoki nie może zabraknąć także ciasta Metrowiec. Przepis jest prosty, a składniki do kupienia w osiedlowym sklepie. Można więc śmiało brać się za pieczenie.

Metrowiec - kultowe ciasto z PRL-u

Metrowiec cieszył się dużą popularnością w PRL-u, szczególnie w latach 70. i 80. XX wieku. Wyróżniał się charakterystycznym wyglądem, od którego najpewniej pochodzi jego nazwa. Ciasto, po złożeniu dwóch warstw biszkoptu i przełożeniu ich kremem, osiągało sporą długość, często zbliżoną do metra. Ciekawy wygląd ciasta oraz sposób jego krojenia po ukosie, wielu osobom kojarzył się również z dawną, składaną, metrową miarką.

Ten deser z PRL-u to wypiek z jasnego i ciemnego ciasta biszkoptowego, które przełożone są kremem budyniowym. Często z wierzchu dekorowano go też polewą czekoladową. Był prosty do przyrządzenia i przede wszystkim zrobiony z łatwo dostępnych wówczas składników. 

Kultowy wypiek różnił się od słodyczy, które sprzedawano wówczas w cukierniach. Dzięki kremowej masie był wilgotny i delikatny. Okazały rozmiar deseru sprawdzał się na imieninach, prywatkach i rodzinnych uroczystościach. Z jednego Metrowca można było wykroić wiele porcji.

Przeczytaj też: Tak wyglądało życie kobiety pracującej. Gospodyni domowa w PRL

Metrowiec - przepis

Choć przepis na ciasto Metrowiec jest długi jak sam wypiek, to nie wymaga spektakularnych umiejętności cukierniczych. Po prostu złożony jest z dwóch rodzajów ciasta, kremu i polewy, które trzeba oddzielnie przygotować. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę na klasyczny deser z PRL-u.

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • szklanka cukru białego,
  • 8 łyżek wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao gorzkiego,
  • 8 łyżek oleju (rzepakowego),
  • łyżeczka octu.

Ciasto jasne:

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • szklanka cukru białego,
  • 8 łyżek wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 8 łyżek oleju (rzepakowego),
  • łyżeczka octu.

Krem:

  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • cukier wanilinowy,
  • 1,5 szklanki mleka 2%,
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej, 
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej,
  • 250 g masła 82%.

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 125 ml płynnej śmietanki 30%.

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj jasne ciasto. W głębszej misce 2 jajka i 2 żółtka ubij z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę (białka odłóż na później). Wlej wodę i olej, wsyp proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia. Odłożone białka ubij na sztywną pianę w osobnym naczyniu. Do miski z pozostałymi składnikami przesiej mąkę, ostrożnie przełóż pianę z białek. Wlej też łyżeczkę octu. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia w jednolitą masę. Przełóż do natłuszczonej masłem formy z półokrągłym dnem (o wymiarach 30 x 10 cm). Piecz przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Następnie w identyczny sposób i w osobnej misce przygotuj ciasto kakaowe. Dopiero na etapie przesiewania mąki, wsyp też kakao, dodaj pianę i ocet. Wymieszaj delikatnie, aby powstała kakaowa masa. Przelej do natłuszczonej masłem formy z półokrągłym dnem (o wymiarach 30 x 10 cm). Piecz przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Gdy oba ciasta ostygną, zrób krem, którym je przełożysz. W rondelku szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, aż do całkowitego rozpuszczenia. W międzyczasie mąkę i skrobię rozdrobnij w pozostałej części mleka (pół szklanki). Gdy mleko w rondlu będzie wrzało, zalej przygotowaną miksturą. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw, aż wystygnie. Następnie zmiksuj masło i dodawaj chłodny budyń. Ucieraj, aż powstanie kremowa masa.

Złóż Metrowca. Ciasta - jasne i kakaowe - krój w plastry o około 1,5 cm grubości. Potem układaj - plaster ciasta jasnego posmaruj z jednej strony masą, następnie dociśnij plaster ciasta ciemnego. Ustaw zaokrągloną częścią ciasta do góry i znowu przełóż kremem. Dociśnij plaster jasnego ciasta, przełóż kremem i dołóż plaster ciasta kakaowego. Układaj w ten sposób, aż do wykończenia składników. Włóż do lodówki, aby Metrowiec stężał.

W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Pokrusz czekoladę do garnka i ustaw na małym palniku. Szybko zalej płynną śmietanką i mieszaj do połączenia w gładką polewę. Wyłącz ogień i odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Wyjmij ciasto z lodówki, polej równomiernie z wierzchu schłodzoną czekoladą. Wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła. Podawaj po kilku godzinach chłodzenia (najlepiej całej nocy). Pamiętaj, że metrowca kroi się po skosie - podobnie jak bagietkę na kanapeczki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów podczas pieczenia

Proste składniki, obłędny efekt. Ciasto Podlasiak posmakuje całej rodzinie

Na niedzielny obiad zrobiłam schabowe po dubajsku. Rodzina była zachwycona

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | impreza