Reklama
Reklama

Kurczak w pysznym sosie idealny na obiad. Delikatne mięso i orzechowy smak

Znudziły ci się zwykłe panierowane kotlety, a na piersi z kurczaka smażone na patelni nie możesz już patrzeć? Koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka w sosie orzechowym. To niecodzienne danie, które może przypaść tobie i bliskim do gustu. Sekretem jest kremowy sos, będący połączeniem masła orzechowego oraz słodkiej śmietanki.

Kurczak w sosie orzechowym wychodzi wyjątkowo soczysty i aromatyczny, będzie świetnie komponować się z ziemniakami oraz surówką, np. tą z białek kapusty i marchewki. Możesz także podać go z frytkami. Jeśli masz nieco więcej czasu przygotuj do niego ryż z warzywami (papryką, cebulą i marchewką) z dodatkiem azjatyckim przypraw, sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru oraz chili. Takie danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. 

Sprawdź także: Domowa zupa idealna na diecie i nie tylko. Prosty przepis na Kapuściankę

Reklama

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym

W tym przepisie wykorzystano udka z kurczaka, możesz użyć także piersi lub skrzydełek, również będą smakować znakomicie. Do przygotowania dania, będziesz potrzebować: 

  • 600 g udek z kurczaka, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sos: 

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych, 
  • 200 ml wody, 
  • 100 ml śmietanki 30 proc., 
  • 3 łyżki masła orzechowego, 
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić kurczaka w sosie orzechowym?

Udka z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Oprósz papryką słodką mieloną oraz czosnkiem granulowanym. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso z obu stron. Po kilku minutach możesz zmniejszyć moc palnika i przykryć patelnię, aby mięso nie było w środku surowe. Gotowe udka odłóż na talerz. 

Orzechy upiecz w piekarniku w temperaturze około 160 stopni Celsjusza (około 10 minut) albo podsmaż na suchej patelni (kilka minut). Kiedy zrobią się lekko rumiane, ostudź je. Następnie posiekaj drobno.  

Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmaż ją, dodając pod koniec sól i pieprz. Dodaj orzechy. Chwilę podsmażaj. Wtedy posyp całość mąką i dodaj masło. Energicznie wymieszaj. Dodaj wodę. Zagotuj i od czasu do czasu mieszaj. Dodaj masło orzechowe, chwilę duś. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Przełóż wcześniej usmażone udka z kurczaka i przez chwilę podsmażaj całość.  

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe