Reklama
Reklama

Kurczak w pysznym sosie idealny na obiad. Delikatne mięso i orzechowy smak

Znudziły ci się zwykłe panierowane kotlety, a na piersi z kurczaka smażone na patelni nie możesz już patrzeć? Koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka w sosie orzechowym. To niecodzienne danie, które może przypaść tobie i bliskim do gustu. Sekretem jest kremowy sos, będący połączeniem masła orzechowego oraz słodkiej śmietanki.

Kurczak w sosie orzechowym wychodzi wyjątkowo soczysty i aromatyczny, będzie świetnie komponować się z ziemniakami oraz surówką, np. tą z białek kapusty i marchewki. Możesz także podać go z frytkami. Jeśli masz nieco więcej czasu przygotuj do niego ryż z warzywami (papryką, cebulą i marchewką) z dodatkiem azjatyckim przypraw, sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru oraz chili. Takie danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. 

Sprawdź także: Domowa zupa idealna na diecie i nie tylko. Prosty przepis na Kapuściankę

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym

W tym przepisie wykorzystano udka z kurczaka, możesz użyć także piersi lub skrzydełek, również będą smakować znakomicie. Do przygotowania dania, będziesz potrzebować: 

  • 600 g udek z kurczaka, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sos: 

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych, 
  • 200 ml wody, 
  • 100 ml śmietanki 30 proc., 
  • 3 łyżki masła orzechowego, 
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić kurczaka w sosie orzechowym?

Udka z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Oprósz papryką słodką mieloną oraz czosnkiem granulowanym. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso z obu stron. Po kilku minutach możesz zmniejszyć moc palnika i przykryć patelnię, aby mięso nie było w środku surowe. Gotowe udka odłóż na talerz. 

Orzechy upiecz w piekarniku w temperaturze około 160 stopni Celsjusza (około 10 minut) albo podsmaż na suchej patelni (kilka minut). Kiedy zrobią się lekko rumiane, ostudź je. Następnie posiekaj drobno.  

Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmaż ją, dodając pod koniec sól i pieprz. Dodaj orzechy. Chwilę podsmażaj. Wtedy posyp całość mąką i dodaj masło. Energicznie wymieszaj. Dodaj wodę. Zagotuj i od czasu do czasu mieszaj. Dodaj masło orzechowe, chwilę duś. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Przełóż wcześniej usmażone udka z kurczaka i przez chwilę podsmażaj całość.  

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe