Kurczak w pysznym sosie idealny na obiad. Delikatne mięso i orzechowy smak
Znudziły ci się zwykłe panierowane kotlety, a na piersi z kurczaka smażone na patelni nie możesz już patrzeć? Koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka w sosie orzechowym. To niecodzienne danie, które może przypaść tobie i bliskim do gustu. Sekretem jest kremowy sos, będący połączeniem masła orzechowego oraz słodkiej śmietanki.
Kurczak w sosie orzechowym wychodzi wyjątkowo soczysty i aromatyczny, będzie świetnie komponować się z ziemniakami oraz surówką, np. tą z białek kapusty i marchewki. Możesz także podać go z frytkami. Jeśli masz nieco więcej czasu przygotuj do niego ryż z warzywami (papryką, cebulą i marchewką) z dodatkiem azjatyckim przypraw, sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru oraz chili. Takie danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Sprawdź także: Domowa zupa idealna na diecie i nie tylko. Prosty przepis na Kapuściankę
W tym przepisie wykorzystano udka z kurczaka, możesz użyć także piersi lub skrzydełek, również będą smakować znakomicie. Do przygotowania dania, będziesz potrzebować:
- 600 g udek z kurczaka,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sos:
- 100 g orzechów włoskich łuskanych,
- 200 ml wody,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Udka z kurczaka posól i popieprz z każdej strony. Oprósz papryką słodką mieloną oraz czosnkiem granulowanym. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso z obu stron. Po kilku minutach możesz zmniejszyć moc palnika i przykryć patelnię, aby mięso nie było w środku surowe. Gotowe udka odłóż na talerz.
Orzechy upiecz w piekarniku w temperaturze około 160 stopni Celsjusza (około 10 minut) albo podsmaż na suchej patelni (kilka minut). Kiedy zrobią się lekko rumiane, ostudź je. Następnie posiekaj drobno.
Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmaż ją, dodając pod koniec sól i pieprz. Dodaj orzechy. Chwilę podsmażaj. Wtedy posyp całość mąką i dodaj masło. Energicznie wymieszaj. Dodaj wodę. Zagotuj i od czasu do czasu mieszaj. Dodaj masło orzechowe, chwilę duś. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Przełóż wcześniej usmażone udka z kurczaka i przez chwilę podsmażaj całość.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem