Reklama
Reklama

Łączy ulubione składniki Polaków. Przygotuj sałatkę prestiżową

Sałatka prestiżowa to klasyczne połączenie jajek, tuńczyka i kukurydzy. Smaku dopełnia dressing z majonezu i jogurtu greckiego. W przekąsce znajduje się jednak pewien nietypowy składnik, który przełamuje wytrawny charakter sałatki.

Chcesz przygotować wykwintną sałatkę na przyjęcie ważnych gości? Przemyśl dobrze wybór przepisu. Sałatka prestiżowa niejedno ma imię - inna zachwyci biznesmena, który na co dzień stołuje się w restauracjach europejskich stolic, a inna teściów, których po raz pierwszy zapraszasz na wielkanocne śniadanie. W tym drugim przypadku postaw raczej na klasykę, przełamując rutynę jakimś zaskakującym składnikiem.

Sałatka prestiżowa - co to jest?

Sałatka prestiżowa to przekąska jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą. Połączenie nie dziwi, bo spotykane jest w prostych przystawkach. Najczęściej do tego typu przekąsek trafiają jednak ogórki kiszone lub konserwowe. Tym razem zastąpiono je... słodkim jabłkiem. Owoc świetnie przełamuje smak i wyróżnia sałatkę na tle innych. Pamiętaj też, żeby koniecznie wybrać tuńczyka w kawałkach - będzie się ładniej prezentował niż ten rozdrobniony. 

Sałatka prestiżowa - przepis

Sałatka prestiżowa nie jest trudna do zrobienia. Bazuje na prostych składnikach, które są łatwo dostępne w osiedlowych sklepach.  

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (około 240 g bez zalewy) 
  • puszka kukurydzy konserwowej (około 220 g bez zalewy) 
  • jabłko 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • sól, pieprz (do smaku) 
  • kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji) 

Sposób wykonania:

Zalej jajka (w temperaturze pokojowej) w rondelku letnią woda i zagotuj. Gotuj przez 8-10 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Ostudź. Obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 

Odsącz tuńczyka i kukurydzę z zalewy. Lekko rozdrobnij tuńczyka. Połącz w misce z kukurydzą i jajkiem. 

Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Dodaj do pozostałych składników sałatki. 

Połącz majonez z jogurtem. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki by przegryzły się smaki. Przed podaniem udekoruj listkami natki pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | warzywa