Łączy ulubione składniki Polaków. Przygotuj sałatkę prestiżową
Sałatka prestiżowa to klasyczne połączenie jajek, tuńczyka i kukurydzy. Smaku dopełnia dressing z majonezu i jogurtu greckiego. W przekąsce znajduje się jednak pewien nietypowy składnik, który przełamuje wytrawny charakter sałatki.
Chcesz przygotować wykwintną sałatkę na przyjęcie ważnych gości? Przemyśl dobrze wybór przepisu. Sałatka prestiżowa niejedno ma imię - inna zachwyci biznesmena, który na co dzień stołuje się w restauracjach europejskich stolic, a inna teściów, których po raz pierwszy zapraszasz na wielkanocne śniadanie. W tym drugim przypadku postaw raczej na klasykę, przełamując rutynę jakimś zaskakującym składnikiem.
Sałatka prestiżowa to przekąska jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą. Połączenie nie dziwi, bo spotykane jest w prostych przystawkach. Najczęściej do tego typu przekąsek trafiają jednak ogórki kiszone lub konserwowe. Tym razem zastąpiono je... słodkim jabłkiem. Owoc świetnie przełamuje smak i wyróżnia sałatkę na tle innych. Pamiętaj też, żeby koniecznie wybrać tuńczyka w kawałkach - będzie się ładniej prezentował niż ten rozdrobniony.
Sałatka prestiżowa nie jest trudna do zrobienia. Bazuje na prostych składnikach, które są łatwo dostępne w osiedlowych sklepach.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (około 240 g bez zalewy)
- puszka kukurydzy konserwowej (około 220 g bez zalewy)
- jabłko
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz (do smaku)
- kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji)
Sposób wykonania:
Zalej jajka (w temperaturze pokojowej) w rondelku letnią woda i zagotuj. Gotuj przez 8-10 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Ostudź. Obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Odsącz tuńczyka i kukurydzę z zalewy. Lekko rozdrobnij tuńczyka. Połącz w misce z kukurydzą i jajkiem.
Obierz jabłko i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Dodaj do pozostałych składników sałatki.
Połącz majonez z jogurtem. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki by przegryzły się smaki. Przed podaniem udekoruj listkami natki pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole