Łamańce z makiem. Tradycyjne ciasteczka wigilijne z 1913 roku
W większości domów święta Bożego Narodzenia są czasem, kiedy sięgamy do rodzinnych tradycji. Jednak czasami możemy mieć ochotę dodać do wigilijnej wieczerzy coś od siebie. Ten przepis na świąteczny deser przyda się, szczególnie kiedy po przygotowaniu makowca została nam masa makowa. Kruche ciasteczka w połączeniu z aromatycznym makiem to idealny pomysł na zaskoczenie swoich gości. Poznaj recepturę z 1913 i przygotuj tradycyjne łamańce.
Świąteczne desery to bogactwo aromatu i smaku. Polecamy skorzystać z mądrości starych książek kucharskich i przygotować tradycyjny deser, który zaskakuje prostotą oraz wybornym smakiem.
Przygotowanie domowej masy makowej jest dość pracochłonnym zajęciem. Jeśli jednak się go podejmujemy, warto przygotować jej więcej. Podczas świąt jest uniwersalnym składnikiem, który może przydać się do wielu przepisów. Najpopularniejszymi sposobami na jej wykorzystanie jest makowiec, kluski z makiem czy kutia. Warto jednak poeksperymentować i nadać jej całkiem inny wymiar.
Łamańce z makiem to nic innego jak kruche ciasteczka, które podaje się z masą makową. Ich przygotowanie jest bardzo proste i wymaga praktycznie kilku składników. Jeśli mamy w domu już gotową masę makową, przygotowanie ich potrwa mniej niż pół godziny. Ciasto wystarczy zagnieść, wyciąć z niego ciasteczka i upiec. Nie trzeba nawet dodatkowo chłodzić go w lodówce. Łamańce wbija się w przełożoną do miseczki aromatyczną masę makową. Dzięki dodatkowi śmietanki mak jest jeszcze bardziej kremowy i łatwo się go nakłada. Plusem jest to, ze każdy może zdecydować, jaka ilość maku mu odpowiada. Za pomocą kruchego wypieku łatwo nakłada się jego odpowiednią porcję.
Podany przez nas przepis pochodzi z "Uniwersalnej książki kucharskiej" autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Receptura z 1913 roku dzisiaj zaskoczy gości i udowodni im, że pewne desery są ponadczasowe.
Zobacz także: Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne
Składniki na ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 125 g cukru,
- 1 żółtko,
- 1-2 łyżki śmietany.
Składniki na masę makową:
- 80 g mielonego maku,
- 1 łyżka cukru,
- garść migdałów,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 2-3 łyżki śmietany 30 lub 36 proc.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce umieszczamy suche składniki — mąkę oraz cukier i mieszamy. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, na końcu dodając jeszcze łyżkę lub dwie śmietany, zależnie od tego jak bardzo się kruszy. Śmietana powinna pomóc w uzyskaniu plastycznego ciasta.
Na stolnicy lub czystym blacie rozwałkowujemy je dość cienko, a następnie wycinamy foremką gwiazdki, półksiężyce czy okręgi. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok.12-15 minut. Kiedy zauważymy, że się zarumienią, możemy je wyjmować.
W czasie pieczenia się ciasteczek możemy przejść do przygotowania masy makowej. Ugotowany i zmielony mak przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier, drobno posiekane migdały, skórę z cytryny oraz śmietankę. Wszystko dokładnie razem mieszamy i próbujemy. Doprawiamy do smaku, jeśli brakuje jakiegoś składnika.
Gotową masę przekładamy do ładnej miseczki albo salaterki, a następnie wbijamy w nią gotowe ciasteczka. Za ich pomocą nabieramy masę makową i cieszymy się aromatycznym smakiem deseru.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu
Wyśmienity karp po polsku. Przepis ze starej książki kucharskiej
Wytrawne babeczki serowe posmakują dzieciom i dorosłym. Prosta przekąska na święta czy imprezę