Reklama
Reklama

Lasowieckie kacapoły to najlepsze kluski, jakie jadłam. Przepis mam od koleżanki z Kolbuszowej

Kuchnia polska kryje w sobie niesamowicie wiele rodzajów odrębnych kuchni. Do jednej z tych mniej popularnych należy kuchnia lasowiacka. Poznałam ją dzięki swojej koleżance z Kolbuszowej. To właśnie od niej dostałam przepis na lasowiackie kacapoły. Moja rodzina jest zachwycona.

Lasowiacy czy inaczej Lesiocy, to grupa etnograficzna, która zamieszkuje tereny rozwidlenia Wisły i Sanu z miastami takimi jak m.in. Tarnobrzeg, Stalowa Woda, Mielec, Baranów Sandomierski, Kolbuszowa czy Sokołów Małopolski. Nazwa grupy wynika z tego, że ich naturalnym środowiskiem był las, a konkretnie Puszcza Sandomierska. To miejsce zamieszkania odcisnęło duże piętno na ich sposobie życia i właśnie kuchni.

Kuchnia lasowiacka - czym się charakteryzuje?

Na kształtowanie się kuchni lasowiackiej miało wpływ wiele czynników. Duże piętno odcisnął na niej okres zaborów. Podczas niego największy wpływ miała kuchnia galicyjska oraz kuchnia Rusi Halickiej. Kształtowały ją też kobiety z innych stron kraju, które żeniły się z mieszkańcami Puszczy. Część osadników zapożyczała nowe techniki czy smaki z wyjazdów do dużych miast.

Mimo to kuchnię lasowiacką najbardziej ukształtowało to, że mieszkańców otaczał las i ubogie ziemie. Przez to dieta chłopów była wyjątkowo uboga. Najczęściej na talerzach gościły ziemniaki, kapusta, kasza, groch i chleb. Do tego używano jaj, mleka, mąk i otrębów. Z tych składników potrafili wyczarować prawdziwe cuda.

Przepis na lasowiackie kacapoły z serem. Pyszniejszych klusek nie jadłam

Przepis na lasowiackie kacapoły dostałam od mojej koleżanki z Kolbuszowej. To rozpływające się w ustach ziemniaczane kluseczki wypełnione białym serem. Lista składników jest naprawdę krótka, a z nich stworzysz prawdziwe cudo. Pokochały je nawet dzieciaki.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

1 kg ziemniaków ugotuj na miękko i przeciśnij przez praskę. Drugą połowę ziemniaków za to zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte warzywa przełóż na sitko ułożone na misce i wyciśnij z nich nadmiar wody. Powstały płyn wylej, a osadzoną na dnie skrobię dodaj do ziemniaków.

Wszystkie ziemniaki, zarówno ugotowane, jak i starte, dodaj do jednej miski, dosyp jedną łyżeczkę soli i całość wyrób w dłoniach na jednolitą masę. Do osobnego naczynia przeciśnij przez praskę twaróg, dodaj do niego jajko, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.

Dłonie zwilż wodą i nabierz nimi tyle masy ziemniaczane, aby utworzyć z niej kulkę wielkości średniego jajka. Masę spłaszcz, a do środka placuszka włóż łyżeczkę masy serowej. Całość zalej tak, aby farsz nie wyszedł. Kluseczkę uformuj w owal. Łącznie powinno wyjść około 30 takich klusek.

Zagotuj posoloną wodę w głębokim garnku. Na gotującą się wodą wrzucaj po 4 lub 5 klusek jednocześnie. Gotuj je na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia. Po tym czasie przełóż je na durszlak. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Ugotowane kacapoły podsmaż i gotowe. Podawaj je jeszcze na ciepło, możesz je posypać koperkiem lub polać skwarkami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | dania główne