Leciutkie ciasto Panda. To idealne połączenie dla miłośników czekolady i wanilii
Choć ciasto Panda jest pracochłonne, to z pewnością warto go spróbować. Prezentuje się zachwycająco, a jego nazwa wywoła uśmiech na twarzach zaproszonych gości. Deser idealnie pasuje zarówno na specjalne okazje, jak i do popołudniowej kawy. Upiecz to ciasto i rozkoszuj się przy każdym kęsie.
Choć warstwowe ciasta zawsze wydają się bardziej skomplikowane do zrobienia, to wcale nie są trudniejsze do przygotowania od klasycznej szarlotki czy sernika. Przepis na ciasto Panda warto zapisać i wykorzystać na specjalną okazję. Połączenie smaków jest naprawdę obłędne.
Skąd wzięła się oryginalna nazwa ciasta Panda? Jego kolory zdecydowanie nawiązują do barw popularnego azjatyckiego misia. Kontrastujące warstwy kakaowego i waniliowego puszystego ciasta nie tylko wspaniale smakują, ale też apetycznie się prezentują. Pomiędzy ciemnymi blatami ukryta jest budyniowa masa, a z wierzchu deser ozdobiony jest leciutkim kremem na bazie bitej śmietany. Nie można zapomnieć jeszcze o ozdobie z rozpuszczonej czekolady - dodaje więcej smaku wypiekowi. Dla miłośników pand, a przede wszystkim fanów czekoladowo-śmietankowych ciast, będzie to idealna słodycz.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g jogurtu greckiego
- 120 g masła
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 g kakao
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Bita śmietana:
- 300 g śmietanki 36%
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Warstwa budyniowa:
- 200 ml mleka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 50 g masła
Dodatkowo:
- czekolada do dekoracji
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W misie miksera utrzyj masło z połową cukru do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj resztę cukru i olej, mieszając przez ok. minutę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Następnie dołóż wanilię. Wsyp ostrożnie połowę suchej mieszanki i wymieszaj. Potem dolej mleko i jogurt, a na koniec pozostałe suche składniki.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Dwie formy do pieczenia o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia. Do każdej z nich przelej po każdym rodzaju ciasta. Wstaw blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ciemne ciasto przekrój na dwa blaty.
Przygotuj warstwę budyniową: mleko podgrzej w garnuszku. Dodaj budyń i zagotuj, cały czas mieszając, do powstania gęstej konsystencji. Zdejmij garnek z ognia i przełóż budyń do miski. Przykryj go folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia. W misce utrzyj masło. Dodawaj po łyżce chłodnego budyniu i mieszaj do połączenia.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 10 minut. Po tym czasie podgrzej mieszankę w kuchence mikrofalowej. Przestudź. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec wlej żelatynę cienkim strumieniem, cały czas mieszając.
Złóż ciasto: na jasnym blacie ciasta rozsmaruj warstwę budyniową i przykryj ją jednym blatem ciemnego ciasta. Następnie nałóż połowę bitej śmietany i przykryj ją drugim blatem ciasta kakaowego. Na wierzchu wyłóż pozostałą śmietanę. Czekoladę do dekoracji rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie przestudź. Za pomocą łyżki lub widelca nanieś dekoracyjne wzory na wierzchu.
Ciasto Panda wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut