Reklama
Reklama

Lekkie jak puch Ciasto Anielskie. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach

Nie boisz się nietypowych połączeń smakowych? Jeśli tak, to Ciasto Anielskie z pewnością wpisze się w twój gust. Nie od dziś wiadomo, że słony smak świetnie podbija słodkość potraw. Właśnie na tym połączeniu oparty został główny bohater tego artykułu. Jaki nietypowy składnik został zawarty w "anielskim" wypieku? Odpowiedź na to pytanie, znajdziesz w dalszej części artykułu.

Wydawałoby się, że słodki i puszysty biszkopt raczej nie pasuje do żółtego sera. Nic bardziej mylnego. Ciasto Anielskie to delikatny wypiek rozpływający się w ustach, zwieńczony chrupiącymi nitkami tartego sera cheddar. Połączenie tych dwóch smaków jest zaskakujące i można je spokojnie nazwać niebem w gębie. Ciasto Anielskie jest tak dobre, że będziesz je przygotowywać cały czas. 

Sprawdź także: To nie jabłecznik ani szarlotka. Na weekend zrób Ciasto Śpiocha

Przepis na Ciasto Anielskie 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrym wyborem będzie ta o średnicy 20 cm, w której zazwyczaj robisz babki. Do przygotowania Ciasta Anielskiego, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 g cukru pudru, 
  • 260 g mąki pszennej tortowej, 
  • 120 g masła, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 100 ml wody, 
  • 6 jajek w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 100 g tartego twardego sera cheddar.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 2 łyżeczki nasion czarnego sezamu.

Jak zrobić Ciasto Anielskie? 

Oddziel białka od żółtek. Odłóż ¼ szklanki cukru pudru. Resztę przesiej do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj i zrób dołek. Do środka dodaj żółtka, olej, wodę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do całkowitego połączenia składników. 

Białka ubij na sztywną pianę, w połowie dodając partiami odłożony wcześniej cukier. Jedną trzecią bezy dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Dodawaj partiami resztę bezy. 

Formę z kominem o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przenieś ciasto do blachy i posyp wierzch tartym serem. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 165 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut lub do czystego patyczka. 

Na 3 minuty przed końcem pieczenia na górę nałóż fragmenty masła i pozostaw do rozpuszczenia. 

W trakcie wyjmowania Ciasta Anielskiego, wierzch posyp nasionami sezamu. Pozostaw wypiek do całkowitego ostudzenia przed krojeniem. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta